Drumul mamei Domnica Gheț din Soveja

De fiecare dată când ajung la Soveja, în Vrancea, mă întâlnesc cu… Miorița! Cu acea stare arhaică, de lut însuflețit de Creator, din care românul își trage seva existențială. În această toamnă, am cunoscut acolo o bătrână de 86 de ani, în care viața a adunat la un loc atâta timp și credință, de poți s-o asemeni cu maica bătrână din balada „Miorița”, care tot întreabă urcând pe drumul spre cer despre feciorul ei nenuntit pe pământ. Se numește Domnica Gheț și peste două decenii ea a purtat în lume chipul feciorelnic al Sovejei.

Mă aștepta la poartă, ca un ușier la curtea basmului, pregătit să-mi deschidă intrarea într-o lume de poveste. În ogradă, câteva chipuri hidoase, confecționate din cârpe, paie, pănuși și semințe, înfățișând personaje încolțite parcă în clocotul unui alt tărâm, stau agățate pe gard, pe pereți, să sperie hereții. Ceva mai departe, o căsuță cu prispă se chinuie să se arate dintre flori și tulpini de roșii târzii. Furat de vrajă, plonjez direct în imaginație, dar un disc de vinil, spart, legănat de adierea vântului pe o sârmă, mă readuce cu picioarele pe pământ, în ciuntitura unui prezent în care nu mai e loc pentru visare.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…