Drumul Icoanei, ruta culturală care uneşte Alba Iulia şi Mănăstirea Râmeţ

„Drumul Icoanei” este una dintre cele patru rute cultural-artistice recunoscute la începutul lunii septembrie de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), informează Agerpres.

Ruta care uneşte oraşul Alba Iulia şi Mănăstirea Râmeţ presupune vizitarea unora dintre cele mai importante și cunoscute edificii religioase din judeţ, unele mai puțin mediatizate, dar deloc mai prejos ca rol în istoria acestor locuri, o expoziție etnografică și un muzeu dedicat icoanei și cărții, Museikon.

Un rol important în edificarea rutei l-a avut Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei care a oferit sprijin, în acest sens, Consiliului Judeţean Alba Iulia.

„Periplul pe Drumul Icoanei începe la Museikon, singurul muzeu de artă religioasă din România, care sintetizează și dezvăluie ce înseamnă icoana transilvăneană în istoria îndelungată a acestui loc, credința având un rol esențial, dovadă stând numărul mare de biserici, de zid și lemn precum și cele cinci centre de zugravi-iconari care au existat aici (Alba Iulia, Lancrăm, Feisa, Abrud, Laz), până azi mai păstrându-se cel de la Laz”, a declarat pentru Basilica.ro Dan Popescu, administratorul public județului Alba.

Potrivit Consiliului Judeţean Alba, „Drumul icoanei” presupune vizitarea obiectivelor începând astfel:

  1. Museikon – Alba Iulia;
  2. Catedrala Încoronării – Alba Iulia;
  3. Biserica „Sfânta Treime ”, cartier Maieri II – Alba Iulia;
  4. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cartier Lipoveni – Alba Iulia;
  5. Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” – Teiuș;
  6. Expoziția etnografică – Stremț;
  7. Biserica „Intrarea în biserică” – Geoagiu de Sus, comuna Stremț;
  8. Mănăstirea Râmeț – Valea Mănăstirii, comuna Râmeț.

„Cei care vor călca pe Drumul Icoanei”, a precizat părintele Oliviu, „vor beneficia de experiența cunoașterii rolului credinței în viața românilor din Transilvania, a felului în care această credință a contribuit la menținerea comunităților românești precum și a expresiei artistice a românilor în Transilvania, a influențelor artistice provenite din celelalte Țări române precum și a modului în care voievozi români din afara Carpaților au înțeles să se implice în viața românilor transilvăneni”.

Ruta are o lungime de 35,1 km.

Prima rută cultural turistică recunoscută de MEEMA, în luna iunie, a fost cea a Bisericilor de Lemn din județul Bihor.

„În țara noastră există multe destinaţii și obiective turistice care pot fi promovate prin Rute Cultural Turistice, indiferent că vorbim despre o tematică istorică, arheologică, religioasă sau gastronomică. Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este să le oferim această recunoaștere și astfel să subliniem importanța dezvoltării produselor turistice românești” declara în 23 iunie 2020  Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Programul european privind rutele culturale a fost creat în 1987, având ca scop evidenţierea existenţei unui patrimoniu comun, MEEMA fiind membru al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.

Foto credit: Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente