Dragoste, bucurie, pace. Mitropolitul Basarabiei, mesaj pastoral de Crăciun despre sensul viețuirii creștine

Mesajul de Crăciun al Mitropolitului Basarabiei îndeamnă la redescoperirea sensului vieții creștine prin valorificarea darurilor aduse de Hristos prin nașterea sa în lume: dragostea, bucuria, pacea.

Mitropolitul Petru prezintă Nașterea Domnului, serbată în Mitropolia Basarabiei pe 7 ianuarie, drept o sărbătoare a speranţei şi a bucuriei, a inocenței, o sărbătoare a familiei şi a monahilor, sărbătoarea pogorârii lui Dumnezeu pe pământ.

Ierarhul semnalează că Iisus Hristos nu doreşte nimic altceva decât să ne facă părtaşi la marea Lui bucurie dar, din nefericire, astăzi mulţi oameni sunt trişti.

„Unii sunt zdrobiţi de grijile vieţii materiale, în vreme ce le-ar fi de ajuns să se încredinţeze Providenţei Divine pentru a afla seninătatea. Alţii sunt stăpâniţi de trufie neînfrânată, de ambiţii deşarte, de gelozie amară şi de căutarea neliniştită a bunurilor pământeşti, care nu sunt niciodată suficiente pentru a le umple sufletul. Alţii sunt victime ale poftelor dezordonate, ale febrei simţurilor, care le face inima nesimţitoare la savoarea celor spirituale”.

Înaltpreasfinția Sa arată că idealurile materiale nu ne asigură odihna cea adevărată şi succesul durabil.

„E probabil ca buzele să râdă, însă omul să rămână înrobit şi, mai devreme sau mai târziu, să conştientizeze cu disperare golul său sufletesc înfricoşător. Doar bucuria lui Hristos poate să umple fiinţa omenească şi să ne facă, într-adevăr, fericiţi şi veseli”.

În acest periplu de redescoperire a sensului viețuirii noastre, ierarhul aduce în vedere dragostea necondiționată care a motivat întruparea Pruncului Iisus și mântuirea noastră.

„Doar dragostea care L-a făcut pe Dumnezeu să Se nască și să crească pe pământ (în lumea noastră) poate genera dragostea care să țină veșnic casa soților și care să aducă nașterea de copii”.

„Dragostea ne poate ajuta sa percepem corect, pozitiv, realitatea”, precizează Părintele Mitropolit.

Trăim într-o lume „tulburată de atentate și persecuții”, o lume „care se împotrivește tot mai mult rânduielilor Ziditorului și proclamă o autonomie a omului și o dezmembrare a familiei”, reclamă Mitropolitul Basarabiei.

În acest context, spune IPS Petru, nu am putea oferi un dar mai frumos în zilele Nașterii Domnului decât pacea.

„Numai creștinul pacificat în sufletul său se poate opune acestei îndepărtări a omului de Dumnezeu”.

„Într-o lume a aparențelor și a violenței, creștinul rugător și participant la tainele Bisericii Îl poate primi pe Hristos în Sfânta Euharistie și Îl poate oferi real și eficient lumii biruind falsele lumini și purtând pe chipul său lumina Nașterii lui Dumnezeu ca om în Betleem. Cunoașterea lui Hristos ne ajută să nu ne lăsăm sufocați de nebuniile acestei lumi, iar Nașterea Domnului este pentru noi un moment de redescoperire a valorilor fundamentale”.

Vezi pastorala pe site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente