Douăzeci de ani de când IPS Iosif îi slujește în calitate de mitropolit pe românii din Europa Occidentală și Meridională

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif devenea mitropolit în urmă cu 20 de ani. Arhiepiscopia Europei Occidentale și Meridionale a fost ridicată la rangul de mitropolie în data de 5 iulie 2001, iar întronizarea ierarhului în noua slujire a avut loc pe 21 octombrie.

Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Paris, are în responsabilitate coordonarea activităţilor pastorale şi misionare ale eparhiilor ortodoxe române care au jurisdicţii canonice în: Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Islanda, Italia, Spania şi Portugalia.

Mitropolitul Iosif

Mitropolitul Iosif (Ilie Pop) s-a născut în data de 19 februarie 1966 la Vişeu de Jos, judeţul Maramureş.

A absolvit Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1989-1993, licenţa 1993) şi un program de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie” din Paris (1994-1998), cu tema „Taina persoanei umane la Sfântul Simeon Noul Teolog”.

În octombrie 1993 a fost hirotonit preot celib pentru capela Facultăţii de Teologie din Alba, unde a fost duhovnic şi preparator la catedra de Morală dar și profesor de Istorie bisericească şi Patrologie la Seminarul teologic.

În aprilie 1994 a intrat în monahism primind numele de Iosif. A deservit ca preot şi duhovnic Mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului” de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa în perioada 1994-1998.

La 29 noiembrie 1997, Adunarea electorală a Arhiepiscopiei Europei Occidentale şi Meridionale l-a ales Arhiepiscop.

A fost hirotonit arhiereu în data de 15 martie 1998, la Catedrala greacă „Sfântul Ştefan” din Paris. Ceremonia a fost oficiată de 12 ierarhi în frunte cu Mitropolitul Serafim al Germaniei şi Europei Centrale şi cu Mitropolitul grec Ieremia al Franţei.

În 1998, arhiepiscopia cuprindea 30 de parohii, iar în prezent, mitropolia slujește peste 130 de parohii şi comunităţi.

Află mai multe detalii despre Ortodoxia românească din diaspora într-un Factbox marca Basilica.ro.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente