Două olimpiade destinate elevilor romi, la Cluj

Asociația ortodoxă Social – Misionară – Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, cu binecuvântarea și sprijinul ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, s-a implicat pentru al doilea an consecutiv în organizarea Olimpiadei județene de Limba și Literatura Rromani și a Olimpiadei Istoria și Tradițiile rromilor, după cum informează site-ul radiorenasterea.ro.

Evenimentul s-a desfășurat la Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca cu începere de la ora 10:00. A fost prezent la deschidere inspectorul de religie al județului Cluj, părintele Marian Sidon, care a rostit o rugăciune și i-a binecuvântat pe elevii participanți. În același timp le-a oferit tinerilor rromi și cadrelor didactice cărți de rugăciuni și iconițe.

După proba scrisă, care a durat aproximativ 2 ore, respectiv proba orală pentru elevii din primul an de studiu al limbi rromani, a avut loc corectarea lucrărilor, iar la final premierea câștigătorilor. În organizarea olimpiadei din acest an s-au implicat și studenții din ASCOR Cluj, care au oferit premii celor 25 de copii rromi participanți, atât din ciclul primar, gimnazial, cât și liceal. De asemenea, din comisia de specialitate și examinare a făcut parte și un tânăr japonez, doctorand în România în domeniul cercetării limbii rromani.

Elevii care au obținut note de peste 9.20 vor participa la Olimpiada națională școlară de limba rromani, ce va avea loc la Tulcea în perioada 7-11 aprilie 2014. Totodată vor reprezenta județul Cluj la Olimpiada școlară internațională de limbă și creație literară rromani, de la Brașov, organizată în perioada 10-14 iunie 2014. Anul trecut, cei 5 olimpici rromi clujeni la faza națională și internațională, cât și cadrele didactice care i-au pregătit au fost premiați de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în cadrul Festivalului de Colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” din luna decembrie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente