Două decenii de la reînființarea Mitropoliei de Durostor: Episcopul Tulcii a participat la manifestări

Episcopul Tulcii a participat sâmbătă și duminică la aniversarea a 20 de ani de la reînființarea Mitropoliei de Durostor la Silistra, în Bulgaria.

Manifestările au debutat sâmbătă cu sfințirea noii biserici construite în Mejdina, la aproximativ 45 de kilometri de Silistra. Biserica are hramul „Sf. Ierarh Nicolae” și a fost sfințită de un sobor de șapte ierarhi în frunte cu mitropolitul bulgar Antonie al Europei.

Duminică, Mitropolitul Iacob de Durostor a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Silistra.

Din sobor au mai făcut parte mitropoliții Ciprian de Stara Zagora, Grigorie de Vrața și Augustin de Liov și Halici, Episcopul Ierotei de Agatopol – Episcop-vicar al Mitropoliei de Sliven, și episcopii Evloghie de Adrianopol și Sionie de Veliko Târnovo.

La sfârșitul slujbei au fost oficiate un Te Deum și o pomenire la mormintele mitropoliților Ilarion (†2002) și Ambrozie (†2020).

Mitropolia de Durostor datează aproximativ din 390. A fost întemeiată pe sângele vărsat de 12 mucenici: Sf. Dasius, Sf. Maxim, Sf. Dada, Sf. Cvintilian, Sf. Iuliu, Sf. Valentinian, Sf. Pasicrat, Sf. Marcian, Sf. Nicandru, Sf. Calinic, Sf. Isihie (martirizați în timpul persecuțiilor lui Dioclețian – 303-304) și Sf. Emilian (362).

Sursa foto: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente