Donează! Casa Memorială Justinian Chira va fi inaugurată în 2021, la 100 de ani de la nașterea ierarhului

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a început demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit Arhiepiscopul Justinian Chira. Organizația vrea să o transforme în obiectiv turistic și să o inaugureze în 2021, la 100 de ani de la nașterea ierarhului.

După plecarea la Domnul a părinților Arhiepiscopului Justinian, casa a fost dată de către surorile acestuia unei familii din localitatea Șurdești. Fundația o va răscumpăra, recondiționa și reasambla în forma și locația ei inițială, din localitatea Plopiș, unde se găsea încă acum 70 de ani.

Demersurile au început deja. Lucrările au fost susținute de primăria comunei Șișești. Însă cheltuielile depășesc fondurile alocate, iar fundația a lansat un apel pentru donații.

Se dorește ca acest obiectiv să fie un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhiepiscopul Justinian, satul românesc de altădată și valorile sale culturale și religioase.

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a fost înființată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și este administrată de Părintele Mihai Tira, cu scopul de a promova și valorifica moștenirea cultural-religioasă a Arhiepiscopului Justinian Chira.

Aceasta include și 195 de caiete manuscris cu însemnările zilnice ale ierarhului.

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut, cu numele de Ioan, în 28 mai 1921, în localitatea Plopiș, din părinții Ilie și Maria Chira. A intrat în viața călugărească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în 12 martie 1941.

Atât ca stareț al Mănăstirii Rohia (1944-1973), cât și ca Episcop-Vicar la Cluj (1973-1990), iar mai apoi ca Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului (1990-2016), prin viața, activitatea și implicarea sa în plan social, cultural și religios, a fost un reprezentant de seamă al culturii și spiritualității românești.

În timpul comunismului, cu înțelepciune și tact, a știut să valorifice și să promoveze valorile cultural-religioase ale românilor din nord-vestul Transilvaniei. A plecat la Domnul în 30 octombrie 2016.

Pentru donații

Fundația Arhiepiscopul Justinian
Cont: RO74BTRLRONCRT0396108301
Banca Transilvania, Baia Mare

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente