Donarea de sânge este un act nobil

Numeroase persoane din București și Ploiești au participat în această săptămână la campania „O picătură de sânge pentru viața aproapelui”, inițiată în primăvara acestui an de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Până astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București s-au prezentat pentru recoltare aproximativ 300 de persoane, majoritatea din rândul voluntarilor și credincioșilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dar și de la alte parohii din București, după cum informează Ziarul Lumina. Organizatorii se așteaptă ca mâine, 2 noiembrie 2013, numărul persoanelor care vin să doneze sânge să crească mult peste media din timpul săptămânii, când majoritatea oamenilor sunt în activitate la locul de muncă.

Deși campania derulată de Patriarhia Română urma să se desfășoare la Ploiești abia astăzi, datorită numărului mare de solicitări, recoltarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Ploiești a început de ieri, 31 octombrie, și va continua până mâine. La aceasta au participat credincioși din municipiul Ploiești și 120 din cei aproximativ 1.600 de elevi de la Colegiul Tehnic „Toma Socolescu” din Ploiești, coordonați de directorul școlii, Rodica Avrămescu, directorul-adjunct Adriana Mihai și directorul-adjunct Ileana Ilie. „Biserica s-a implicat de-a lungul timpului în toate nevoile poporului, indiferent care au fost acestea. Ea are un spectru de activitate în tot universul uman, de când omul se naște și până la moartea acestuia. Referitor la donarea de sânge, trebuie să spunem că acest act a fost neglijat în ultima perioadă. De aceea, inițiativa Patriarhiei Române concretizată în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București vine să dea un exemplu pozitiv societății, deoarece la noi nu se mai cultivă ideea de voluntariat. Întrucât societatea suferă de lipsa unor exemple vii, noi tocmai acest lucru vrem să îl oferim. Astfel, Biserica este un model de mobilizare și are un impact pozitiv în viața oamenilor. Omul are în general o sensibilitate față de suferință și boală, are o sensibilitate la nevoile aproapelui, iar Biserica, emblema țării și a neamului românesc, se implică în toate aspectele sociale. Donarea de sânge este un act care depinde de voința liberă a fiecăruia, iar dacă ne mobilizăm, putem realiza lucruri mari”, a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Pe 15 noiembrie, campania va continua la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, iar pe 19 noiembrie, o acțiune similară se va desfășura la Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina. „Donarea de sânge este un act mult mai important decât atunci când oferi o masă caldă sau un lucru cuiva, deoarece prin acest act nobil poți salva viața unui om, care uneori este măsurată în minute. Această acțiune a devenit deja o tradiție. În viitor, dorim să facem un parteneriat cu Patriarhia Română, prin care să promovăm donarea de sânge, iar acest protocol să se deruleze la un interval de 3-4 luni. Pentru Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București acest proiect este foarte important, pentru că Biserica Ortodoxă Română este organismul cel mai credibil din țară, iar oamenii, având încredere în Biserică, răspund chemării de a dona sânge. Noi deja avem anul acesta o creștere a colectei de sânge cu 10% față de anul trecut și, în mod sigur, la aceasta a contribuit acțiunea derulată de Patriarhia Română”, a declarat dr. Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…