Într-un interviu acordat Agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române, Lt. col. Florea Vlădescu, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină al M.Ap.N., a subliniat faptul că „donarea de sânge este dovada supremă de iubire a aproapelui” şi a transmis un mesaj important în acest sens: „poți dărui viață chiar dacă nu ești mamă, poţi salva vieți chiar dacă nu ești doctor”.
Florea Vlădescu a evidenţiat implicarea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, şi a făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai bune formule de promovare a donării de sânge cu rezultate măsurabile.
Basilica.ro: Biserica Ortodoxă Română a sprijinit recoltarea a peste 15 tone de sânge prin campania „Donează sânge, salvează o viaţă!”. Rezultatele campaniei plasează Biserica Ortodoxă Română într-un top al instituţiilor din România care se implică în acest demers?
F.V.: Donarea de sânge este dovada supremă de iubire a aproapelui. Acesta este mesajul pe care fiecare slujitor al Bisericii Ortodoxe ar putea să-l transmită enoriașilor săi la sfârșitul slujbei de duminică.
În alte țări (Grecia, Italia etc.) cele mai mari colecte mobile se organizează în curtea bisericilor, iar preoții sunt considerați cei mai buni ,,recrutori de donatori”.
Activitatea de promovare a donării de sânge este o muncă benevolă care presupune multă trudă și pricepere. Împreună putem schimba mentalități și comportamente sociale.
Suntem receptivi la orice inițiativă, indiferent de zona din care aceasta este lansată și le mulțumim tuturor acelora care se implică activ în demersul nostru instituțional.
Basilica.ro: Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie. Credeţi că prin această campanie Biserica poate schimba reticenţa de a dona sânge?
F.V.: Orice campanie de promovare a donării de sânge aduce o schimbare în bine, este un pas spre trezirea conștiinței de a dărui viață.
Da, depinde de mesajul afectiv al campaniei care poate sensibiliza potențialul donator, astfel încât acesta să decidă să intre în comunitatea salvatorilor de vieți. Poți dărui viață chiar dacă nu ești mamă, poţi salva vieți chiar dacă nu ești doctor.
Basilica.ro: Ce părere aveţi despre implicarea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în această campanie?
Apreciem dăruirea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și dorința lor de a ajuta în această nobilă misiune de recrutor de donatori.
Au fost lângă noi ori de câte ori am avut nevoie de ajutor. Totodată s-au implicat în strângerea de fonduri pentru dotarea cu echipamente medicale moderne a centrului nostru.
Basilica.ro: Care este situaţia rezervelor de sânge în spitalele din ţară? Consideraţi că ar trebui intensificate acţiunile de acest gen?
F.V.: În orice țară din lume nu se poate vorbi despre autosuficiență în domeniul practicii transfuzionale. Realizarea autosuficienței sângelui şi a componentelor sanguine umane este un obiectiv naţional prioritar al politicii de sănătate, în condiţiile utilizării terapeutice optime şi raţionale, în concordanţă cu practica modernă de terapie transfuzională.
Din experiența altor țări, cele mai bune formule de promovare a donării de sânge cu rezultate măsurabile sunt: educația privind donarea de sânge începută în clasele primare, recunoașterea socială a carierei de donator de sânge, formarea de recrutori de donatori și campaniile de informare şi sensibilizare a opiniei publice față de actul benevol al donării de sânge.
Fără un efort național, bazat pe un parteneriat public-privat, încurajat de organizațiile non-guvernamentale, nu vom putea vorbi despre o conștiință socială a donării de sânge care să se ,,trezească” în condiții de normalitate, nu numai la apelurile mediatice.
Foto credit: Adrian Olteanu/presamil.ro