Domnul nu pune în opoziție morala cu economia, spune Episcopul Hușilor

Episcopul Ignatie al Hușilor a semnalat faptul că textul evanghelic al Duminicii a 3-a de după Rusalii, la o lectură superficială, pare că ne învață să nu ducem grijă pentru ceea ce vom mânca și pentru cele cu care ne vom îmbrăca.

„Însă dacă vom înțelege mai adânc acest îndemn al lui Hristos, vom ajunge la concluzia că El nu ne dă sfatul de a fi leneși, trândavi, și de a aștepta ‹să pice totul din cer›”, a spus ierarhul în predica adresată celor prezenți la Biserica din Unțești, județul Vaslui.

„Domnul nu pune în opoziție morala cu economia. Este absolut legitim ca atunci când suntem într-o situație limită din punct de vedere material, când nu avem pâinea cea de toate zilele sau hainele cu care să ne îmbrăcăm, să  fim preocupați de aceste lucruri”.

PS Ignatie a hirotonit și a instalat pe noul paroh al Bisericii din Unțești, Pr. Ionel Genete. ©Episcopia Hușilor

„Hristos ne spune, la modul cât se poate de exact, cum să ne raportăm la lumea materială, la tot ceea ce ține de hrană și îmbrăcăminte, care sunt elementele esențiale ale vieții unui om. Hristos ne învață să nu ne panicăm, să nu ne lăsăm măcinați de grijile vieții, care sunt niște „tic-tac-uri” care împovărează sufletul și ne fură liniștea”, a explicat PS Ignatie.

„Cu cât vom fi mai atașați, mai îndrăgostiți – la modul idolatru – de tot ceea ce ține de lumea materială, de hrană și îmbrăcăminte, cu atât se instaurează în suflet neliniștea, tulburarea și frământarea. Cu cât vom fi mai detașați, lăsând lucrurile să decurgă în firescul lor, cu atât vom avea mai multă liniște”.

Părintele episcop a subliniat apoi că „Hristos ne îndeamnă la cumpătare, la înțelepciune și la profunzime. Nu ne spune să fim trântori, leneși, ci să luăm aminte la tot ceea ce ne înconjoară, la cele din natură – la crinii câmpului și la păsările cerului – care nu fac nimic din cele ce fac oamenii și, cu toate acestea, au de unde să se hrănească și să își întrețină viața”.

„Să nu ne lăsăm acaparați de cele care țin de lumea aceasta. Ele au în conținutul lor foarte multă panică, tensiune și neliniște”, a fost îndemnul central al predicii.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente