Domnitorul Constantin Brâncoveanu Ctitor al cărții religioase

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, organizează expoziția de carte românească veche intitulată „Domnitorul Constantin Brâncoveanu Ctitor al cărții religioase”.

Vernisajul va avea loc în data de 4 septembrie, de la ora 10.00 și se va desfășura în cadrul Muzeului de Artă Sacră „Reîntregirea” aflat în incinta complexului Catedralei Ortodoxe, potrivit reintregirea.ro.

Această expoziție se înscrie între manifestările dedicate „Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română și constituie un pios omagiu închinat Sfântului Constantin Brâncoveanu, iubitor și ctitor al culturii și al limbii neamului românesc.

Datele istorice arată că Mitropoliei din Alba Iulia, domnitorul muntean i-a acordat în 1698, ajutor financiar de 6000 de aspri, ca să-i fie „de întărire și ajutor, întrucât o știm ca pe o corabie ce se leagănă în mijlocul valurilor mării”, iar la 15 iunie 1700 i-a dăruit o moșie de la Merișani, în părțile Argeșului.

În 1699 la Alba Iulia a fost trimis Mihail Iștvanovici, ucenicul Mitropolitului Antim Ivireanul, care a tipărit Chiriacodromionul (o ediție revăzută a Cazaniei lui Varlaam de la Iași, din 1643) și o Bucoavnă, adică un Abecedar.

Cărțile românești tipărite în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu au cunoscut o largă circulație în Transilvania, ajungând până in Maramureș. Unele erau dăruite de el însuși, după cum arată însemnările făcute pe ele de anumiți preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente