Doliu în Biserica Ortodoxă Coptă

Papa Shenouda al III-lea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt, a murit sâmbătă, la vârsta de 88 de ani, în urma unei îndelungi suferințe. Patriarhul Shenouda a fost la cârma Bisericii Copte timp de 41 de ani, din noiembrie 1971, și a fost o personalitate bisericească respectată și iubită nu numai de credincioșii copți, dar și de creștinii din lumea întreagă.

„A marcat foarte mult viața Bisericii Ortodoxe Copte atât în ceea ce privește relațiile din cadrul familiei de biserici ortodoxe orientale din care face și Biserica Ortodoxă Coptă, dar în special, în ceea ce ne privește pe noi, în relațiile cu familia de biserici ortodoxe Răsăritene, în dialogul teologic care s-a desfășurat de mai multe decenii și etape și care a fost impulsionat atât de discuțiile teologice din cadrul comisiei mixte de dialog, dar și prin implicarea directă a sanctității sale”, a precizat Pr. Cons. Michael Tița, Sectorul relații bisericești și inter – religioase.

Patriarhul Shenouda a vizitat, la începutul anilor 90, și țara noastră.

„Fostul Patriarh a fost o persoană apropiată Bisericii Noastre și acest lucru a fost evident atât prin participările personale ale Sanctității Sale în 1995 la manifestările prilejuite de serbarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhiei Române, dar și prin schimbul de studenți din cadrul acestei Biserici care au studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București”, a mai spus pr. Michael Tița.

Trupul neînsuflețit al patriarhului copt a fost depus în Catedrala ‘Sfântul Marcu’ din Cairo. Sute de mii de oameni au venit deja să îi aducă un ultim onagiu celui care le-a fost păstor și îndrumător.

„Personalitate foarte puternică, foarte iubită de credincioșii săi, personalitate marcantă prin misiunea, prin stăruința și devotamentul și mai cu seamă prin propovăduirea Evangheliei într-un mod foarte direct și pe înțelesul tuturor; să nu uităm că în fiecare zi de miercuri Sanctitatea Sa predica la mii de credincioși copți din Egipt cu o tinerețe și cu o fervoare pe care ne-am dori-o mulți, cei mai tineri, să o avem în această directă”, a mai declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Michael Tița.

Înmormântarea Papei Shenouda al III-lea al bisericii copte din Egipt va avea loc mâine la Mănăstirea ‘Sfântul Paisie Egipteanul’ din Deșertul Nitria, la nord de Cairo. Creștinii copți reprezintă circa 10% din populația de 80 de milioane de locuitori a țării, fiind cea mai mare comunitate creștină din Orientul Mijlociu.

Comentarii Facebook


Știri recente