Doi patriarhi au coliturghisit la Izmir în amintirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

basilica of saint john ephesus

Primii doi patriarhi din dipticele Ortodoxiei au coliturghisit marți la Izmir în amintirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a slujit Sfânta Liturghie împreună cu Patriarhul Teodor al Alexandriei la Biserica Sfântul Ioan din Selçuk, orașul turcesc de astăzi unde, conform tradiției, a fost înmormântat, în jurul anului 100, „ucenicul pe care îl iubea Iisus”.

Biserica Sfântul Ioan unde a avut loc liturghia a fost construită de Sfântul Împărat Justinian în secolul 6 după modelul Bisericii Sfinții Apostoli din Constantinopol. Ea este localizată în apropierea Efesului, fiind o destinație importantă pentru creștini.

În fiecare an, un număr mare de turiști din întreaga lume vizitează cetatea Efes pentru a vedea biserica Sfântului Ioan, care este al doilea cel mai vizitat loc din regiune după ruinele orașului antic Efes.

În ultima perioadă, Izmirul a avut parte de o renaștere a comunității ortodoxe grecești ca urmare a renovării și redeschiderii bisericilor din zonă.

Orașul a avut o populație grecească semnificativă înainte de schimbul de populații dintre Turcia și Grecia din anii 1920.

Astăzi în Izmir există o comunitate greacă de 200 de persoane. Cu toate acestea, comunitatea ortodoxă este reprezentată și de prezența rezidenților ruși și sârbi însumând un total de 2500 de persoane.

Miercuri, 9 mai, cei doi patriarhi vor sluji Sfânta Liturghie la Biserica Sfinților Împărați și Elena din Menemen, provincia Izmir.

Foto: Greek Reporter

Comentarii Facebook


Știri recente