Doi ierarhi români au participat la înmormântarea Arhim. Placide Deseille în Franţa

Mănăstirea Sfântul Antonie din Saint-Laurent-en-Royans, Franța, a fost loc de pelerinaj joi când a avut loc slujba de înmormântare a ctitorului și starețului mănăstirii, Arhimandritul Placide Deseille, care a trecut la cele veșnice la vârsta de 91 de ani. Printre cei prezenți la funeralii s-au numărat cei doi ierarhi ortodocși români din Franța: Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Părintele Placide a trecut din această viață duminică, 7 ianuarie, când creștinii ortodocși de limbă slavă serbau Nașterea Domnului potrivit calendarului iulian nerevizuit.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Emmanuel al Franței din partea Patriarhiei Ecumenice. Din soborul slujitor au făcut parte: Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Arhiepiscopul Job de Telmissos și Episcopul Marc Nemțeanul.

Având în vedere că Mănăstirea Sfântul Antonie este metoc al Mănăstirii Simonopetra din Sfântul Munte Athos, la slujbă a participat și un reprezentant athonit: Arhimandritul Ilie. Potrivit afonit.info, la slujba de înmormântare au participat peste 30 de clerici din partea diferitelor comunități ortodoxe din Franța.

La aflarea veștii despre trecerea din această viață a Părintelui Arhimandrit Placide, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe obștii mănăstirii și Mitropolitului grec Emmanuel în care l-a numit pe părintele Placide „una dintre personalitățile marcante ale Ortodoxiei franceze”.

Părintele Patriarh a reamintit în mesaj că  părintele Placide Deseille „a dus o viață mărturisitoare a valorilor ortodoxe într-o perioadă în care Franța se confrunta cu tendințe seculariste accentuate și cu provocări majore la adresa familiei şi culturii creştine.”

Foto credit: Romfea

Comentarii Facebook


Știri recente