Arhimandritul Placide Deseille a trecut la cele veşnice

Părintele Arhimandrit Placide Deseille a trecut la cele veşnice duminică la vârsta de 91 de ani, anunţă orthodoxie.com.

Una dintre personalităţile marcante ale ortodoxiei franceze, fondator de mănăstiri, autor şi traducător, părintele Placide Deseille a vizitat Mănăstirile din România şi a purtat discuţii duhovniceşti cu Părinţii Cleopa Ilie, Petroniu Tănase şi Teofil Părăian.

Născut în data de 16 aprilie 1926 la Issy-les-Moulineaux, părintele Placide a devenit monah la vârsta de șaisprezece ani, la mănăstirea cisterciană de la Bellefontaine. Împreună cu alţi monahi, în anul 1966 a înfiinţat o mănăstire de rit bizantin la Aubazine en Corrèze. În anul 1977, monahii se hotărăsc să devină ortodocşi, fiind primiţi în Biserica Ortodoxă în data de 19 iunie 1977, iar în februarie 1978 se închinoviază la mănăstirea athonită Simonopetra.

Trimişi în Franţa de stareţul Mănăstirii Simonopetra, Arhimalndritul Emilian, pentru a înfiinţa un metoc al mănăstirii, părinţii Placide şi Serafim fondează mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare în data de 14 septembrie 1978 la Saint Laurent en Royans. În urma ei a luat naştere Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută şi sub numele de Mănăstirea Solan.

Părintele Placide a predat teologie patristică la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint Serge din Paris. El este fondatorul colecţiei « Spiritualité orientale » (Spiritualitate orientală) apărută la mănăstirea Bellefontaine. Este autorul a numeroase opere despre istoria monahismului şi spiritualitatea ortodoxă.

Foto credit: orthodoxie.com

Comentarii Facebook


Știri recente