Doamna Elena Cuza omagiată la Oradea

Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) a organizat joi, 17 ianuarie 2013, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, o seară culturală dedicată omagierii Doamnei Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul împlinirii, la 24 ianuarie 2013, a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Evenimentul face parte din seria de întâlniri organizate de doamnele ortodoxe din Eparhia Oradiei sub numele de „Serile AFOREO”, în cadrul cărora sunt omagiate personalități feminine marcante din istoria Bisericii Ortodoxe Universale, a Bisericii Ortodoxe Române sau din istoria neamului nostru românesc.

Viorica Cherteș, președinta AFOREO, a arătat că galeria de portrete ale celor mai importante figuri feminine ale vieții spirituale românești este deschisă, cu această ocazie, cu prezentarea Elenei Doamna, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Invitatul special al manifestării a fost prof. Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii din Iași, care a făcut o amplă prezentare a vieții Principesei Elena Cuza, în dubla sa ipostază, de soție a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și, în același timp, de femeie ale cărei calități sufletești au îndemnat-o să-și dedice întreaga viață și avere ajutorării celor în suferințe și nevoi, subliniind vocația ctitoricească și cea social-filantropică a acesteia.

A urmat un moment artistic oferit de elevi ai Liceului de Artă din Oradea, coordonați de prof. Adriana Pop, care au susținut un minirecital de muzică clasică, cu acompaniament la pian. Eleva Antonia Iacob din clasa a IX-a a interpretat opera „O del mio dolce ardor” ce îi aparține lui Christoph Willibald Gluck, iar Roxana Mașcaș aria „Caro mio Ben” de Giuseppe Giordani. Eleva Cezara Diță a interpretat liedul „El vito” de Fernando J. Obradors și un fragment din aria „Carmen” de Georges Bizet, iar Denisa Oprea a încântat auditoriul cu aria Julietei din opera „I Capuleti e i Montecchi” de Vincenzo Bellini.

Pr. Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, către organizatoarele manifestării și a mulțumit prof. Aurica Ichim pentru efortul de a veni la Oradea și pentru captivanta prezentare.

Pr. Cristian Rus a oferit prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, din partea PS Sofronie, ca donație pentru secția de muzică a bibliotecii, din colecția sa personală, o colecție de compact-discuri cu bine cunoscuta interpretă portugheză Amalia Rodrigues, în memoria dr. Elena Delițoiu din Arad, singura verișoară primară a ierarhului, trecută la cele veșnice în urmă cu o lună.

De asemenea, ierarhul a oferit prof. Aurica Ichim un dar cultural, albume, reviste și materiale publicistice editate de Episcopia Oradiei, iar aceasta a dăruit ierarhului volume apărute în ultimii ani la Iași despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Doamna Elena Cuza.

Pentru activitatea de promovare și conservare a culturii naționale românești, prof. univ. dr. Ion Zainea, președintele Asociației „Pro România Europeană” din Oradea, a oferit prof. Aurica Ichim o diplomă de excelență din partea asociației.

La final, Aurica Ichim și-a exprimat bucuria de a se afla la Oradea pentru a o omagia pe Doamna Elena Cuza, mulțumind doamnelor ortodoxe pentru invitație, iar Preasfințitului Sofronie pentru arhiereasca binecuvântare și darurile oferite.

Comentarii Facebook


Știri recente