Directoratul Național de Securitate Cibernetică a lansat un ghid intitulat „Deepfake. Manipulat sau informat?”, care se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Obiectivul este creșterea gradului de conștientizare și înțelegere asupra utilizării instrumentelor de inteligență artificială (IA) și a evitării pericolului de manipulare.
Înțelegerea Deepfake-urilor este crucială, având implicații semnificative în societate, politică, securitate cibernetică și în manipularea încrederii publice.
Distorsionarea realității
Deepfake-urile pot distorsiona realitatea prin conținuturi video sau audio greu de distins față de materialele autentice, subminând încrederea în mass-media și prezentând dovezi false în contexte juridice.
Proces de creare Deepfake
Întâi trebuie să existe o colectare a multor date, cu imagini și videoclipuri din unghiuri diferite. Prin tehnologie, algoritmii de Inteligență Artificială (IA) și Învățare automată (Machine Learning – ML) sunt antrenați să învețe caracteristicile persoanei țintă, generând Deepfake (creează conținut fals, care pare extrem de real).
Pentru a spori credibilitatea, detaliile fine sunt ajustate meticulos, pentru ca în final distribuirea în mediul online prin intermediul rețelelor sociale și al platformelor să manipuleze opinia publică.
Semne de identificare
Cu toate acestea, există anumite indicii care pot trăda un Deepfake:
• Mediul înconjurător (de exemplu, umbre inexistente, reflexii prea puternice, zone neclare).
• Imperfecțiuni ale feței (alunițe nerealiste, clipire nesincronizată, distorsiuni în interiorul gurii cum arfi lipsa dinților și a limbii, dinți mult prea perfecți etc.)
• Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor, de exemplu: din cauza strănutului.
• Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p. Uneori apar pixeli în nuanțe de gri la marginile componentelor modificate.
Evită să fii păcălit!
• Nu crede tot ce vezi online!
• Caută semne de manipulare: Fii atent la discrepanțe de iluminare, erori de aliniere, nereguli ale pielii sau probleme de sincronizare a buzelor cu sunetul!
• Verifică sursa informației, folosește instrumente de verificare și nu te baza pe o singură sursă!
• Învață despre Deepfake-uri:
Cu cât înțelegi mai bine cum funcționează această tehnologie, cu atât vei fi mai capabil să identifici falsurile. Există multe resurse online care explică principiile Deepfake-urilor și metodele de detectare.
Pentru mai multe detalii consultă ghidul de informare.
Foto credit: smart.md