Dialog cu un preot farmacist: „Farmacia în care medicamentul și medicul sunt una este Biserica lui Hristos”

Deşi în timpul zilei îmbracă halatul de farmacist, iar în duminici şi sărbători slujeşte liturghia, pr. Florian Oros ne spune că aceste două misiuni sunt surori, deoarece au un aspect comun:  grija şi iubirea față de oameni. Cu toate acestea, spune hotărât: „Farmacia în care medicamentul și medicul sunt una este Biserica lui Hristos”.

Dialogul cu preotul farmacist din parohia Copalnic Mănăştur, din Ţara Chioarului, a fost purtat în contextul Zilei Mondiale a Farmacistului.

Viața și sănătatea – daruri ale lui Dumnezeu

În ceea ce priveşte cele două slujiri, părintele ne spune că, din păcate, s-a moştenit „o lipsă de colaborare şi dialog între cele două domenii (teologie şi medicină), cu precădere din perioada comunist-ateistă”.

„Întrucât omul a slăbit relația sa cu Dumnezeu este necesar să unim mai mult știința și spiritualitatea, arta medicală cu rugăciunea și harul. Viața și sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie cultivate spre slava Lui și binele oamenilor. Chiar dacă nu toți avem harul tămăduirii și știința de a vindeca trupurile, toți însă putem alina sufletele”, a precizat părintele Florin.

Medicament pentru suflet și trup

L-am rugat să ne spună dacă există un medicament care poate fi administrat atât ca farmacist, cât şi în calitate de preot. A adus în discuţie o boală contemporană, stresul, şi a explicat că remediul „nu este neapărat o substanță , ci o stare, un mod de viață”, reamintind cuvintele Scripturii: ,, M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa de acum, în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine”.

„Ca preot-farmacist pot să mărturisesc, că atunci când trupul se vindecă se bucură și sufletul, iar când sufletul se vindecă și trupul se luminează și devine o icoană a curăției”.

Pr. Florian a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Iustinian” din București, în anul 2002. În perioada 2006 – 2011 a studiat farmacia, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

S-a specializat în farmacognozie (Studiul medicamentelor naturale în cadrul chimiei farmaceutice), fitochimie (Studiul proceselor chimice care au loc în plante) și fitoterapie (tratarea bolilor cu plante medicinale).

Sfântul și Marele Mir

Lucrarea sa de licență a avut un subiect interesant şi, probabil, unic: reţeta Sfântului şi Marelui Mir. Realizată sub coordonarea conf. dr. Claudia-Crina Toma, licenţa a fost evaluată cu nota 10.

„Lipsa unei literaturi din teologie şi medicină, care să motiveze ingredientele folosite la prepararea Marelui Mir, m-a determinat să realizez o incursiune în acest sens. Am ales să abordez acest subiect din punct de vedere al farmacognoziei, deoarece se ocupă cu studiul produselor brute de origine vegetală, iar la origini, cu cel al materiilor prime naturale cu întrebuinţare medicală”, a declarat părintele.

Clericul se raportează la Sfântul şi Marele Mir, atât din punctul de vedere al preotului, cât şi din punctul de vedere al farmacistului şi evidenţiază beneficiile materiale şi cele spirituale.

„Mirul oferă efect binefăcător pentru trup, datorită principiilor active din ingredientele sale şi pentru suflet, deoarece se împărtăşeşte celor botezaţi puterea şi harul Sfântului Duh, necesare pentru întărirea şi creşterea lor în viaţa duhovnicească şi în virtuţile creştine. Ingredientele Sfântului Mir fascinează sufletele care iubesc diversitatea naturii, care nu este altceva decât multitudinea de daruri divine”.

Ziua Mondială a Farmacistului

În contextul Zilei Mondiale a Farmacistului (ZMF), Părintele Florian a transmis tuturor cititorilor Basilica.ro „multă sănătate sufletească și trupească, înțelepciune și dragoste pentru cei ce se ostenesc să aline suferințele,iar pentru cei bolnavi credință și nădejde în Dumnezeu”.

Serbată anual în 25 septembrie, ZMF a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaceuticelor (FIF), având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate.

FIF încurajează farmaciștii să folosească această zi pentru a organiza activități care promovează și pledează pentru rolul farmacistului în îmbunătățirea stării de sănătate în fiecare colț al lumii.

Foto credit: Pr. Florian Oros/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente