Dialog cu Episcopul Macarie de Ziua Naţională a Norvegiei: Cum este misiunea în Ţara Fiordurilor

De Ziua Naţională a Norvegiei, 17 mai, am stat de vorbă cu Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, care îi are în grija pastorală pe românii din Ţara Fiordurilor. Misiunea nu este deloc uşoară, mai ales în comunităţile din nord, dincolo de Cercul Polar, spune ierarhul.

„Sunt câteva parohii, între care şase sunt deservite de preoţi, iar la celelalte din nord, dincolo de Cercul Polar, ajung şi eu, ajung şi preoţii din când în când. Încă nu am reuşit să aşez preoţi acolo, în zonele mai puţin locuite şi în care se află foarte puţini români. (…) În primul rând este foarte rece şi încă nu am găsit persoana potrivită. Acolo trebuie un om de jertfă, inimos şi mare misionar. Mă rog la Dumnezeu să-l pot găsi”, a declarat pentru Basilica.ro Episcopul Macarie.

Regatul Norvegiei are o suprafaţă totală de 323.758 km2 şi este împărţită în 19 districte.

Preasfinţitul Părinte Macarie a povestit despre comunitatea românească din Skjervøy care numără în jur de 400 de români. Majoritatea lucrează la o fabrică de procesare a peştelui. „M-am apropiat mult de ei”, afirmă ierarhul. „Am sărbătorit Paştele de vreo trei ori acolo”.

Aflat la peste 3.000 de km de România, în Skjervøy, în timpul iernii ziua durează mai puţin de patru ore. Pe lângă întuneric este şi frig, dar românii caută apropierea de Biserică, cea care le încălzeşte inimile.

„Era Postul Mare. Se apropia Paştele şi cei de acolo, puţini de altfel, mi-au spus că nu vor avea preot de Sfintele Paşti. Le-am răspuns: O să aveţi un episcop. El vă va sluji de Paşti. Nu le-a venit să creadă. Am ajuns acolo şi am slujit pe nămeţi. La fiecare Paşte, când am ajuns acolo am slujit pe ninsoare”.

Românii se strâng, de regulă, în oraşele mari ale Ţării Fiordurilor.

„Cele mai bine organizate comunităţi sunt cele din oraşele mari, cu o populaţie mai numeroasă. (…) În Norvegia avem trei biserici proprii la Bergen, la Haugesund şi la Kristiansand.

Ce le lipseşte românilor stabiliţi printre fiorduri?

„Le lipseşte ţara, iar celor credincioşi, în special, Biserica, liturghia duminicală şi buna rânduială a slujbelor de acasă. Cei care intră în legătură cu noi sunt cei care doresc să se sfinţească, să se desăvârşească duhovniceşte, caută să se spovedească şi să îşi boteze copilaşii. Cam toţi caută acest lucru, însă cel mai mulţi dintre ei caută să meargă în ţară. Fiindcă în ţară sunt apropiaţii lor: bunicii, părinţii, prietenii”.

Pandemia a schimbat situaţia în privinţa botezurilor, spune ierarhul. „S-a dublat numărul încreştinărilor, deoarece nereuşind să ajungă în ţară din cauza lockdown-urilor, au fost nevoiţi să îşi boteze copilaşii în Scandinavia”.

Virusul şi restricţiile au schimbat şi modalităţile de misiune. PS Macarie s-a întâlnit, prin intermediul platformelor online, cu preotesele din episcopie în preajma Duminicii Femeilor Mironosiţe.

„Am avut o sesiune online cu preotesele din Scandinavia. Le-am avut invitate pe preotesele Bărăscu Petronela, Rafila Petru Acatrinei, şi Galina Răduleanu, fiica părintelui Boris Răduleanu (a suferit temniţă grea împreună cu tatăl ei). Au dat o mărturie vie despre misiunea preotesei în vremea acestea şi au vorbit din experienţa lor”.

„Mărturia preotesei Bărăscu, văduvă şi mamă, a fost foarte emoţionantă. Am plâns cu toţii. Şi eu am plâns. Ea a reuşit să treacă peste această încercare prin credinţă şi a rămas senină”.

Episcopia Europei de Nord a fost înfiinţată în anul 2008. Preasfinţitul Părinte Macarie este primul episcop rânduit pentru românii din Scandinavia. A fost întronizat în data de 6 iulie 2008.

Parohiile din Norvegia:

ARHIPELAGUL SVALBARD

Misiunea Sfinții Cuvioși Serafim de Sarov (2 ianuarie) și Antipa de la Calapodești (10 ianuarie)
Contact Parohia Oslo


ÅLESUND

Parohia Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel și Sfintele Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr (4 iunie)
Adresa bisericii: Kirkegata 33A, Ålesund, Norvegia
Site: www.parohiaalesund.no
Preot Mihai Liculescu
Telefon mobil: {+47}(0) 923 05 682
Email: [email protected]


BERGEN

Parohia Sfintele Muceniţe Filofteia de la Argeş (7 decembrie), Tatiana de la Craiova (12 ianuarie) şi Suniva de la Selja și Bergen (8 iulie)
Paraclisul episcopal Sfântul Cuvios Ioan Scărarul (Duminica a 4 -a din Postul Mare / 30 martie)
Adresa bisericii: Brattholmen 35, 5350, Bergen, Norvegia
Site: www.parohiabergen.no
Preot Andrei – Marius Pop
Telefon mobil: {+47}(0) 46 363 227
E-mail: [email protected]


FLEKKEFJORD

Filia Sfinții Cuvioși Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian, Ocrotitorul copiilor (26 noiembrie)
Contact Parohia Kristiansand


FØRDE

Parohia Înălţarea Domnului
Adresa bisericii: Capela Førde Bedehus, Elstervegen 2A 6809, Førde, Norvegia
Contact Parohia Bergen


FREDRIKSTAD

Filia Ortodoxă Română Sfinții Mucenici Nichita (15 sept.) și Sava (12 april.) Goții de la Buzău și Sfinții Întâi Mucenici Varegi Teodor cu fiul său Ioan (12 iul.) în oraşul Fredrikstad, Regatul Norvegiei
Adresa bisericii: Domkirke, Riddervoldsgate 5, 1606, Fredrikstad.
Preot Alexandru – Călin Ardelean 
Telefon mobil: {+47}(0) 405 91 303
E-mail: [email protected]


HAUGESUND

Parohia Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Cea de toți fericită” de la Haugesund (duminica după sărbătorirea Sfinților Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul), Sfinții Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul (19 ianuarie), Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Cea de toți fericită de la Haugesund (duminica după sărbătoarea Sfinților Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul)
Adresa bisericii: Tittelsnesvegen 346, 5514, Haugesund
Site: www.parohiahaugesund.net
Preot Valeriu – Dumitru Chiorbeja 
Telefon mobil: {+47}(0) 463 50 375
E-mail: [email protected]


KIRKENES

Misiunea Sfântul Cuvios Trifon, Luminătorul Laponiei (15 decembrie) și Porfirie Kafsokalivitul (2 decembrie)
Contact Parohia Ålesund


KRISTIANSAND

Parohia Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „a Semnului” de la Kristiansand (duminica premergătoare sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Mina), Sfântul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie) și Sfântul Cuvios Macarie Romanul (23 octombrie).
Adresa bisericii: Randesund Kirke, Kongsavnveien 54, 4639 Kristiansand.
Preot Mihai Liculescu
Telefon mobil: {+47}(0) 923 05 682
Email: [email protected]
Site: parohia-kristiansand.org


MO I RANA

Filia Sfinții Ierarhi Spiridon al Trimitundei (12 decembrie) și Ipatie al Gangrei (31 martie)
Contact Parohia Trondheim


MOLDE

Parohia Sfinții Mari Mucenici Procopie cu mama – muceniță Teodosia, Epictet preotul și Astion monahul (8 iulie)
Contact Parohia Ålesund


OSLO

Parohia Învierea Domnului, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea” de la Oslo (penultima duminică din septembrie) şi Sfinţii Mucenici Ioan Valahul (12 mai) şi Halvard Norvegianul (15 mai)
Paraclisul episcopal Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului (Duminica a 2 -a din Postul Mare / 14 noiembrie)
Adresa bisericii: Voksen kapell, Jarbakken 7, 0767 Oslo, Norvegia
Site: www.parohiaoslo.net
Preot Alexandru – Călin Ardelean 
Telefon mobil: {+47}(0) 405 91 303
E-mail: [email protected]


SKJERVØY

Filia Sfinții Schimonahi Leontie de la Rădăuți (1 iulie), Iacob Putneanul (15 mai) și Pahomie de la Gledinul Bistriței (14 aprilie).
Contact Parohia Bergen


STAVANGER

Parohia Buna VestireCinstirea Icoanei Maicii Domnului „Stăpâna fiordurilor” de la Stavangher (25 martie) şi Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica (11 aprilie) şi Svitun de la Winchester și Stavanger (15 iulie)
Adresa bisericii: Stefanuskyrkja
Tårnveien 4, 4365 Nærbø, Norvegia
Site: www.parohiastavanger.no
Preot Cristian – Silviu Comănescu 
Telefon mobil: {+47}(0) 96 674 994
E-mail: [email protected]


TROMSØ

Parohia Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare și Sfânta Muceniță Lucia din Roma (6 iulie)
Adresa bisericii: Tromsø gravlunds kapell, Kirkegårdsvegen 1, Tromsø, Norvegia
Contact Parohia Oslo


TRONDHEIM

Parohia Sfinţii Voievozi Ştefan cel Mare (2 iulie), Neagoe Basarab (26 septembrie) şi Regele Martir Olav al Norvegiei (29 iulie)
Adresa bisericii: Stavne Kapell,
Osloveien 155D, 7019, Trondheim, Norvegia
Preot Ioan Nicolae Făgărășan
Telefon mobil: {+47}(0) 41 063 773
E-mail: [email protected]

Sursă foto: Gândul

Comentarii Facebook


Știri recente