Dialog cu economistul Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi

Dialog cu economist Ioan Nani, director general Antibiotice IaşiConstruită la mijlocul anilor ’50 ai secolului trecut, Antibiotice Iaşi este fabrica în care s-a produs, în premieră în sud-estul Europei, Penicilina – medicamentul ce avea să ajute la eradicarea a numeroase boli infecţioase, până atunci netratabile. Un interviu despre începuturile companiei ce a marcat decisiv industria farmaceutică românească, de la a cărei înfiinţare se împlinesc anul acesta şase decenii, cu ec. Ioan Nani, directorul general Antibiotice SA.

Fabrica Antibiotice a luat fiinţă în 1955, la Iaşi, fiind atunci prima care producea Pe­nicilină din sud-estul Eu­ro­pei. De ce a decis re­gi­mul comunist înfiinţarea fabricii chiar la Iaşi şi nu în altă parte?

Această fabrică are o istorie aparte. Schiţele Fabricii Anti­biotice – care iniţial a purtat numele de Fabrica Chimică nr. 2 – au fost realizate de specialişti din fosta Republică Democrată Germană (RDG) şi fosta Uniune Sovietică încă din anii 1948-1952.

Gândirea CAER-ului (organizaţia economică a fostelor state comuniste europene) era să existe câţiva producători de substanţe active care să deservească piaţa ţărilor comuniste de la acea vreme. Din considerente geopolitice, li­derii politici din anii ’50 au luat decizia ca viitoarea fa­brică de substanţe active să fie ridicată în nord-estul ţării, la încrucişarea drumurilor dintre Est şi Vest, cât mai aproa­pe de zona fostei Uniuni So­vietice. A fost preferat Iaşiul pentru că aici era un nivel redus de poluare în comparaţie cu alte zone şi, în plus, aici exis­tau facultăţile de Biologie, Chimie, Medicină şi Farmacie capabile să ofere specialiştii care să lucreze în această fa­brică.

(Mai multe detalii în Ziarul Lumina)

Comentarii Facebook


Știri recente