Dialog catehetic cu tinerii în Eparhia Timișoarei

În săptămâna 4 – 10 februarie 2013 au avut loc o serie de activități și lecții demonstrative cu tinerii la parohiile Timișoara Viile Fabric, Ghiroda Veche și Timișoara Ronaț. În cadrul acestor întâlniri catehetice, cei prezenți au avut posibilitatea de a aprofunda valorile credinței, pe calea dialogului, așa cum sunt ele mărturisite de Sfânta Biserică.

O adevărată „sărbătoare” a dialogului și a frățietății s-a petrecut miercuri seara, 6 februarie, timp de două ore în biserica mică la Parohia Timișoara Viile Fabric în cadrul întâlnirii săptămânale a grupului catehetic de adolescenți și tineri. Întâlnirea a fost precedată de oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica mare. Tema catehezei a fost „Sfânta Proscomidie – rânduială, explicație și simbolism” și a fost prezentată de pr. Sorin Lungoci. Acest tip de cateheză asigură cunoașterea reciprocă a membrilor grupului, dialogul deschis și apropierea dintre ei. Cateheza de grup nu se rezumă doar la expunerea unor cunoștințe teologice, ci se bazează pe discutarea mai multor aspecte legate de experiența personală de viață duhovnicească a participanților la dialog, ea având și un caracter didactic, fiecare membru al grupului învață din experiența de viață a celorlalți.

Grupul catehetic de la Parohia Timișoara Viile Fabric a luat ființă la data de 17 octombrie 2012, iar de atunci întâlnirile grupului au fost neîntrerupte. Grupul are menirea de a dezvolta relațiile de dialog, relațiile de cunoaștere între membrii săi, de a aduce în fața celor prezenți teme cu conținut religios, dar și modalitatea de a ne împărtăși din experiența duhovnicească a fiecăruia dintre participanți. Avantajul grupului catehetic constă în faptul că el permite tuturor participanților să se simtă în elementul lor, să se poată deschide, să spună ce gândesc, ce simt, ce-i frământă, să întrebe, să aibă sentimentul comuniunii. Prin prezența tinerilor și a adolescenților se urmărește integrarea lor în Trupul Tainic al lui Hristos, care este Biserica. Întâlnirile se desfășoară într-o atmosferă destinsă în care fiecare participant este ascultat și la rândul lui ascultă, fiecare adresează întrebări, propune teme care își așteaptă răspunsul lor prin intermediul tuturor participanților.

Tot în cadrul întâlnirilor catehetice din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei a avut loc joi, 7 februarie, lecția demonstrativă „Întâmpinarea Domnului”,susținută de pr. Cristea Ionel Ciprian la Parohia Ghiroda Veche, Protopopiatul Timișoara II. La eveniment au fost prezenți pr. Sorin Lungoci, responsabil al Sectorului Învățământ și activități cu tinerii de la Centrul eparhial, pr. paroh Ioan Mermeze, alți preoți de la parohiile învecinate, precum și autorități locale.

De asemenea, în aceeași zi, de la ora 16:00, la Parohia Timișoara Ronaț a avut loc întâlnirea elevilor participanți la proiectele „Alege școala” și „Hristos împărtășit copiilor”. Cateheza „Pilda talanților, model de creativitate” a fost prezentată de diaconul Marius Mircia. Evenimentul a avut loc în sala multimedia a Colegiului „Dimitrie Leonida”, fiind prezentă și Simona Perian, profesoară de religie în cadrul colegiului

Comentarii Facebook


Știri recente