Dezbatere despre jurnalismul religios, la 15 ani de Radio Renașterea

Despre „Jurnalismul religios în peisajul mediatic actual” s-a discutat miercuri, 30 aprilie 2014, în Aula Magna a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul unei dezbateri la care au participat specialiști în mass-media și teologie, precum: Răzvan Bucuroiu, directorul TVR 3 și editorul revistelor „Lumea credinței” și „Lumea monahilor”, Ciprian Olinici, directorul Radio Trinitas al Patriarhiei Române și Remus Rădulescu, realizator de emisiuni religioase la Radio România. Evenimentul, marca Radio Renașterea, moderat de directorul instituției, Paul Siladi, a fost organizat cu prilejul împlinirii la 1 mai, a 15 ani de emisie a radioului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, informează radiorenasterea.ro.

S-a discutat argumentat despre cum este percepută presa religioasă în spațiul mediatic contemporan, modul în care ea a renăscut după perioada comunistă, precum și despre calitățile contemporane ale acesteia. Apoi au fost invitați la dialog cei prezenți, jurnaliști, profesori și tineri deopotrivă. De departe, una dintre cele mai dificile întrebări a fost: cum transpunem mesajul religios, astfel încât acesta să fie gustat și de tineri?

În deschidere, Remus Rădulescu, a caracterizat în câteva cuvinte jurnalismul religios actual, unul din nefericire marginalizat, dar cu un potențial neexploatat îndeajuns. Răzvan Bucuroiu a arătat că una dintre cauzele pentru care această voce a Bisericii este insuficient auzită ține de istoria recentă: comunismul a produs o ruptură care a făcut necesară reinventarea propriu-zisă a acestui segment de presă după mai bine de 50 de ani de pauză. Potrivit directorului Radio Trinitas, Ciprian Olinici, „ceea ce a adus nou în 1990 mass-media religioasă și încearcă să promoveze foarte mult este umanizarea presei. Faptul că pentru omul de presă nu e atât de important evenimentul în sine, cât persoana umană, omul din centrul evenimentului”.

Evenimentele dedicate împlinirii a 15 ani de la înființarea Radio Renașterea vor continua astăzi, 1 mai 2014. De la ora 8:00 s-a oficiat Sf. Liturghie în Catedrala Mitropolitană, urmată de o slujbă de mulțumire pentru activitatea din cei 15 ani de emisie. În continuare, între orele 10,00 și 16,00 porțile radioului vor fi deschise pentru cei care doresc să viziteze redacția și să stea de vorbă cu realizatorii de emisiuni.

Seara, de la 18:00, clujenii sunt invitați la un spectacolul extraordinar de folclor „Acasă la creștini” în sala „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai, situată pe strada E. de Martonne nr.1. Pe scenă vor urca interpreții: Nicolae Mureșan și Nicolae Mureșan jr., Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna, Ana Ilca-Mureșan, Năstăcuța Iuga, Anuța Motofelea, Nicu Cioancă, Andreea Ciupe și Vlăduța Lupău. De asemenea vor evolua Ansamblul „Transilvania” din Baia-Mare și grupul folcloric „Glanetașul” al Căminului Cultural Agrieș, jud. Bistrița-Năsăud. Intrarea la spectacol este liberă.

Comentarii Facebook


Știri recente