Dezbatere-curs la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 15 ianuarie 2013, o dezbatere care l-a avut invitat special pe Murat Jusuf, Marele Muftiu al Cultului musulman din România. Studenții au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre doctrina și cultul religiei islamice și, în mod special, despre pelerinajul musulman la Mecca, informează Ziarul Lumina.

La dezbatere au mai participat sociologul Laurențiu Tănase, lector în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București la disciplina Sociologia religiei, pr. dr. Valentin Ilie, asistent în cadrul aceleiași facultăți la disciplina Istoria religiilor, și sociologul Mircea Botescu, conferențiar al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București.

Întâlnirea cu liderul Cultului musulman din România a reprezentat pentru studenții teologi o ocazie de a înțelege mai bine necesitatea dialogului interreligios și interetnic în contextul social european marcat în ultimii ani de extinderea comunităților musulmane. În acest sens, Murat Jusuf a prezentat comunitatea musulmană din țara noastră și s-a referit cu precădere la modelul dunărean de conviețuire interetnică și interreligioasă, care există de opt secole și se bucură de o mare apreciere în tot spațiul european. „Sper că studenții care au participat la această dezbatere au putut să cunoască mai de aproape cunoștințele de bază ale religiei islamice și să-și facă o viziune pozitivă despre islam deoarece, în ultima perioadă, imaginea religiei noastre a suferit mult din cauza unor comportamente pe care le au unii dintre liderii spirituali musulmani, dar care nu sunt în concordanță cu principiile de bază ale religiei noastre. Aici, mă refer la unii lideri musulmani care i-au îndemnat pe credincioși la ură față de alte religii, ceea ce contravine versetelor din Coran”, ne-a declarat Marele Muftiu Murat Jusuf.

Liderul musulmanilor din țara noastră s-a referit și la modul în care este receptată religia islamică în situații concrete din societatea contemporană, cum ar fi, de exemplu, criza economică și financiară, care este o problemă comună a membrilor fiecărui cult.

Evenimentul de ieri a fost organizat de Centrul de Studii și Documentare „Societate. Drept. Religie” din cadrul facultății. „Observând importanța pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva, la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, dar și în alte locuri din Biserica Ortodoxă Română, am declanșat, împreună cu studenții, o preocupare de cercetare privind fenomenul religios astăzi și, în mod deosebit, practica pelerinajului. În urmă cu câteva luni am avut aici, la facultate, o conferință despre pelerinajul în lumea creștină și ne-am gândit că ar fi util pentru studenții noștri să avem și o abordare în ceea ce privește pelerinajul în lumea musulmană. Întrucât în tematica subiectelor de cercetare la Sociologia religiei avem și o analiză a minorităților religioase din țara noastră, am considerat că modelul dobrogean de conviețuire între comunitatea ortodoxă majoritară și comunitatea turco-musulmană minoritară ar fi interesant de studiat pentru studenții noștri ca formă a pluralismului religios, ca formă a dialogului, ca formă a conviețuirii interreligioase. În Euro-pa, prezența musulmană este din ce în ce mai importantă, iar societatea creștină europeană trebuie să fie capabilă să intre în dialog cu comunitățile minoritare musulmane atât într-o perspectivă a relațiilor interreligioase, cât și într-o perspectivă a dezvoltării echilibrate și pașnice a societății europene”, ne-a declarat lect. dr. Laurențiu Tănase.

Comentarii Facebook


Știri recente