Destinații de pelerinaj. Mănăstirea Nămăiești

Începem astăzi o serie de reportaje dedicate bisericilor rupestre din România, destinații de pelerinaj speciale pentru toți cei care iubesc bogățiile spirituale ale Bisericii noastre.

Ascunsa intr-o stanca, la o altitudine de aproape 800 m, Mănăstirea Nămăiești este situata intr-o zonă pitorească, unde se păstrează urmele unor stravechi tradiții. Aflată la 5 de Câmpulung Muscel, biserica este sapată în stanca și se pare că datează din prima jumatate a secolului al XVI-lea.

Nu se cunosc date exacte privind întemeierea schitului, dar legende transmise din stramosi pomenesc și numele Sfântului Apostol Andrei.

Tot traditia ne povesteste si despre alți ctitori anonimi ai bisericii, câțiva ciobani care pășteau oile prin partea locului.

Pe pereții Manastirii Namaiesti se pot vedea picturi murale cu figuri de sfinți, deteriorate în pridvorul sudic. Interiorul este nepictat, cu icoane pe pereți. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, atribuită de tradiție Evanghelistului Luca, înrămată în argint la 1798.

Icoana face minuni cu toți cei care se roagă cu credință la ea.

Spre nord, la aproximativ 10 m de altar, se afla clopotnita, situata pe o stanca, construita din caramida si scandura. Pe versantul abrupt se grupeaza cele 14 chilii, cladite din piatră și bârne, în mijlocul carora se inalta staretia – constructie realizata in spiritul arhitecturii traditionale muscelene. In partea de miazăzi se gasesc cateva morminte ale unor maici si de asemenea, pe o stanca din exterior sunt o serie de inscriptii, atat cu litere chirilice, cat si latine.

Comentarii Facebook


Știri recente