Despre minunile dumnezeiești din cetatea smerită a Ierihonului – Preasfințitul Părinte Ieronim în Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul le-a vorbit credincioșilor prezenți duminică, 27 ianuarie 2019, în Catedrala Patriarhală despre faptul că în Ierihon, deși era considerată o cetate smerită, o închipuire a păcatului, Dumnezeu și-a arătat harul Său prin mai multe minuni.

Preasfinția Sa a precizat că Ierihon era considerat de exegeți ca o închipuire a păcatului întrucât este cel mai jos, dar și cel mai vechi oraș din lume.

„Este punctul prin care urcau spre Ierusalim credincioșii poporului ales care veneau din «Galileea neamurilor». Era un loc important pentru că era binecuvântat de Dumnezeu cu izvorul prorocului Elisei cu o apă rece și bună ca aceea din izvoarele noastre, o adevărată minune pentru deșertul acela profund”, a spus ierarhul.

„Dumnezeu a ales acest oraș ca să arate în cele de jos și în cele smerite măreția Sa”, a explicat PS Ieronim.

Orașul Ierihon. Foto: Doxologia

Ierarhul a amintit că locul în care a fost botezat Iisus și s-a arătat Sf. Treime se află la numai 11 km distanță de Ierihon, tot în această zonă Mântuitorul a postit timp de 40 zile înainte de începerea activității sale pământești, iar pe muntele Ierihonului (numit și Carantania) a respins toate ispitele „celui rău” arătând că de acum „omul trebuie să aibă o nouă viziune asupra celor materiale”.

Nu în ultimul rând, Episcopul vicar patriarhal a subliniat că pe lângă aceste fapte minunate, Mântuitorul a făcut în Ierihon două vindecări, una dintre ele fiind relatată în textul evanghelic din Duminica a 31-a după Rusalii: Vindecarea Orbului din Ierihon (Luca 18:35-43).

A doua vindecare făcută de Iisus în Ierihon, a altor doi orbi, este relatată la Matei 20:30-34.

Vindecarea Orbului din Ierihon

Reflectând la textul evanghelic duminical, Preasfințitul Părinte Ieronim a subliniat credința puternică și rugăciunea stăruitoare a orbului din Ierihon, precum și mila cea mare a Mântuitorului față de cei aflați în suferință, bolnavi, singuri și cu adevărat săraci.

„El este Prietenul tuturor acestora și nu-i va părăsi în veac!”, a spus ierarhul.

„Să dă și noi glas credinței noastre, știind că aceasta ne poate deschide porțile milei lui Dumnezeu. Dreapta noastră credință, însoțită cu rugăciunea și cu stăruința, ne poate aduce mântuirea sufletului”, a spus Episcopul vicar Ieronim Sinaitul.

Vezi înregistrarea video a slujbei oficiate și a predicii rostite de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul în Catedrala Patriarhală duminică, 27 ianuarie 2019.

Vezi și: Pelerinaj Basilica Travel: Israelul pentru toți

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente