Deși monahi, Sfinții Trei Ierarhi au fost mereu prezenți în lume prin cuvânt și faptă, spune Pr. Daniel Buda

Deşi au fost monahi şi au trăit retraşi, Sfinții Trei Ierarhi au fost mereu prezenţi în lume prin cuvânt şi faptă, a spus sâmbătă Părintele Daniel Buda, Decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu. La fel ca cei trei sfinți, teologii sunt și azi chemați să împărtăşească înţelepciunea lui Dumnezeu în limbajul învățăturii omenești, a adăugat el.

Cei trei sfinți au făcut „un lucru minunat, la care suntem chemaţi şi noi, cei care slujim Biserica astăzi”, a spus Părintele Daniel Buda în omilia rostită la Catedrala Mitropolitană din Sibiu de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic.

„Fiind studenţi, toţi trei remarcabili, şi-au însuşit această învăţătură omenească pentru a putea, prin limbajul ei şi prin logica şi prin regulile retoricii din acea vreme, să împărtăşească lumii înţelepciunea lui Dumnezeu, înţelepciunea cea revelată pe care ei au luat-o din Scripturi de la Mântuitorul Iisus Hristos.”

„Sfinţii Trei Ierarhi, în raport cu lumea în care au trăit, au fost deschişi, au dialogat cu această lume, de multe ori în mod critic şi de multe ori au suferit pentru că au criticat lumea din vremea lor, atât lumea necreştină, cât şi cea creştină”, a afirmat părintele decan

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Părintele Mitropolit Laurențiu. În cadrul acesteia, ierodiaconul Calist Magyar a fost hirotonit ieromonah pentru Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Alibunar, Vicariatul Ortodox Român al Voivodinei, Episcopia Daciei Felix.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu le-a transmis urări de bine tuturor profesorilor și studenților și și-a exprimat regretul că majoritatea studenților au participat de la distanță, online, la slujbă, pentru a se putea respecta regulile de distanțare socială în pandemie.

Programul hramului a continuat cu o conferinţă online susţinută de Părintele Arhidiacon Ioan I. Ică jr., Profesor de Spiritualitate Ortodoxă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Conferința a avut tema „Sfântul Ioan Gură de Aur şi rugăciunea lui Iisus”.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente