Deschiderea noului an școlar a Seminarului Teologic din Botoșani

Deschiderea anului școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani s-a bucurat în acest an de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Te Deum-ului la Biserica „Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nectarie” din curtea spitalului de copii, aflat în imediata vecinătate a seminarului, din soborul slujitor făcând parte părinții profesori și părintele protopop Lucian Leonte, iar răspunsurile la strană fiind date de elevii seminariști, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările festive au continuat apoi în sala de ședință a instituției de învățământ,unde noul director al seminarului botoșănean, pr. prof. Constantin Zăiceanu, și-a luat în primire mandatul lăsat de pr. prof. Grigore Diaconu, cel care a condus 17 ani unitatea de învățământ.

Momente pline de emoție la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani, atât pentru elevi, pentru grupele de copii de la Grădinița Îngerașilor, cât și pentru cadrele didactice, întrucât la deschiderea anului școlar a fost prezent IPS Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Te Deumului. Cuvântările festive au avut loc în sala de ședință a instituției de învățământ, în prezența prefectului județului Botoșani, domnul Costică Macaleți, a vicepreședintelui Consiliului Județean, domnul Gheorghe Sorescu, a inspectorului școlar general, doamna Mihaela Huncă, și a inspectorului școlar pentru disciplina religie, domnul Cătălin Purice.

„Seminarul teologic este o școală unde fiecare elev, dar și fiecare dascăl trebuie să aibă conștiința lucrării lui Dumnezeu”

Primul cuvânt i-a aparținut noului director al seminarului botoșănean, părintele profesor Constantin Zăiceanu, titular al disciplinei muzică liniară și ansamblu coral, care a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2014-2015, intitulat „Educația – lumină pentru viață”, după care a vorbit despre rolul unui seminar teologic în societatea actuală: „Bunul Dumnezeu a rânduit ca în anul școlar 2014-2015 să primesc o sarcină nu tocmai ușoară – cea de director al Seminarului Teologic din Botoșani. Mereu am avut convingerea că nimic nu este întâmplător, că Dumnezeu are cu fiecare dintre noi planul Său și de aceea cred că și acum Dumnezeu îmi va călăuzi pașii să fac tot ceea ce este necesar pentru ca în această școală să fie sădită în sufletele elevilor care o frecventează iubirea și frica de Dumnezeu, respectul față de oameni, și mai ales valorile tradiționale ale Ortodoxiei românești. Fiecare început al unui an școlar este asemenea unei primăveri când semănătorul iese pe ogorul său pentru a-și semăna semințele care urmează să rodească. Într-o școală, semănătorul este profesorul, cel care vine cu toată înțelepciunea și dragostea sa pentru a sădi cea mai aleasă sămânță, cea a învățăturii. Într-o școală teologică așa cum este aceasta, cu atât mai mult trebuie să ne străduim să facem ca elevii noștri să devină modele pozitive în societatea actuală, să împlinească cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care spunea ucenicilor Săi: «Voi sunteți lumina lumii și sarea pământului». Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că «învățătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste și bunăvoință, aceea rămâne acolo pentru totdeauna». Seminarul teologic este o școală vocațională, o școală unde fiecare elev, dar și fiecare dascăl trebuie să aibă conștiința lucrării lui Dumnezeu”.

„Inima mea este aici, la această școală”

După cuvintele celorlalți invitați – domnul prefect Costică Macaleți, domnul vicepreședinte Gheorghe Sorescu și doamna inspector școlar general Mihaela Huncă – a rostit un scurt cuvânt și pr. prof. Grigore Diaconu, cel care a condus 17 ani seminarul din Botoșani: „Dacă ar fi să privim retrospectiv, pot să afirm că în cei 17 ani nu a fost întotdeauna soare și lumină; a fost și vânt și furtună, dar dintr-o clădire părăsită, dintr-un local care nu mai era de folos, am reușit împreună cu colegii să facem o școală modernă. Inima mea este aici, la această școală, și chiar dacă eu nu o spun, o vor spune realizările care s-au făcut de-a lungul timpului. Acum se cade să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru puterea care mi-a dat-o, Cuvioasei Parascheva pentru ajutorul dat școlii, autorităților și colegilor care au înțeles rostul acestei școli”.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit oficialităților pentru prezență și i-a îndemnat pe elevi să fie „oameni ai lui Dumnezeu”: „Să fiți oameni ai lui Dumnezeu, cunoscători de Scriptură, așezați în stare de veghe, căci comoara sufletului este vânată de foarte mulți. Dacă veți fi oameni ai lui Dumnezeu, veți fi și oameni ai țării, și oameni ai familiei, veți fi în cele din urmă oameni puternici. Îl rog totodată pe Bunul Dumnezeu să-l însoțească pe noul director în noua ascultare la care a fost chemat, care este una pe cât de frumoasă, pe atât de grea, împreună cu echipa de cadre didactice, sperând ca la finalul acestui an școlar să putem spune cu toții că a fost un timp bineplăcut Domnului”.

Manifestările de la Seminarul Teologic din Botoșani s-au încheiat cu mulțumirile aduse părintelui profesor Grigore Diaconu de către toți cei prezenți, IPS Mitropolit Teofan oferindu-i acestuia o icoană cu Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul.

Comentarii Facebook


Știri recente