Deschiderea festivalului „Din dragoste pentru frumos” a avut loc în prezenţa Familiei Regale

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au participat duminică la deschiderea festivalului „Din dragoste pentru frumos”, organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM).

Manifestarea culturală a avut loc la Palatul Béhague și a fost găzduită de Excelența Sa Luca Niculescu, Ambasadorul României la Paris, informează MOREOM.

Familia regală a fost întâmpinată cu pâine și sare, apoi a participat la vernisajul unei expoziții de fotografii istorice dedicată Reginei Maria, realizată de Muzeul Județean de Istorie din Brașov.

Oaspeții regali au vizitat expozițiile „Regina Maria, suflet de borangic”, cuprinzând piese de la Muzeul Țăranului Român și din colecții private, și „Crinii Reginei”, o colecție de picturi semnate de maestrul Horea Paștina.

În Sala Bizantină, festivalul a fost deschis de Mitropolitul Iosif și de Ambasadorul Luca Niculescu.

Consilierul de Stat Sandra Pralong a transmis un mesaj din partea Președintelui României.

Principele Radu a evocat personalitatea Reginei Maria și contribuția sa la identitatea românească.

A fost prezentat apoi filmul „Regina Maria, Coroană a portului românesc”.

În continuare, istoricul Nicolae Pepene a susţinut prelegerea „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică tradițională interpretat de Teodora Purja, Lenuța Purja și Sergiu Purja Negrean.

Printre oficialităţile prezente la deschiderea festivalului s-au numărat: Roxana Mărăcineanu, Ministrul Sporturilor din Republica Franceză, şi ES dl Adrian Cioroiuanu, Ambasadorul României la UNESCO.

Comunitatea românească din Franţa a fost reprezentată de peste 200 de persoane.

Festivalul, ajuns la a noua ediție, sărbătorește anul acesta 70 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (AEOR, 1949). Manifestările culturale continuă în perioada 16-20 octombrie 2019 la Paris, Drancy şi Limours.

Foto credit: MOREOM

Comentarii Facebook


Știri recente