Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor: Tabără de vară pentru 100 de tineri romi, la Zmeu

100 de tineri și copii romi au beneficiat de „Tabăra Bucuriei” desfășurată în perioada 21-22 august în Parohia ieșeană Zmeu din Protopopiatul Pașcani.

Tabăra reprezintă debutul unui proiect mai amplu derulat de Arhiepiscopia Iașilor prin Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală.

„Tabăra aceasta și celelalte tabere și activități care vor urma, fac parte dintr-un proiect misionar pe care vrem să-l implementăm în parohiile unde sunt comunități de romi, de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor”, a declarat pentru Basilica.ro Pr. Alexandru Baciu, referent la Departamentul Minorități.

Potrivit Preotului Alexandru Baciu, proiectul urmărește „cunoașterea specificului fiecărei parohii unde întâlnim comunități de romi, a gradului de implicare a tinerilor rromi în viața comunității ecleziastice, identificarea problemelor pastorale și punerea în aplicare a unor soluții specifice”.

„Tabăra Bucuriei” (E loshipnasqo Taboro) a fost deschisă miercuri în localitatea Zmeu cu o rugăciune de binecuvântare, iar apoi au avut loc ateliere de educație financiară, creativitate, comunicare relațională.

„Tabăra Bucuriei” în satul ieșean Zmeu. ©Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor

Tot miercuri, în cadrul atelierului intitulat „Comoara”, tinerii au învățat importanța lucrului în echipă. Spre finalul zilei, a avut loc sesiunea „Întreabă preotul”, unde participanții au primit de la clerici răspunsurile la frământările lor spirituale.

A doua zi a debutat cu Sfânta Liturghie. A urmat o nouă serie de ateliere, iar apoi jocuri sportive. Echipe formate au fost denumite după virtuțile teologice: credință, nădejde și dragoste.

„Consider că anumite bariere și preconcepții s-au dărâmat, lăsând loc liber construirii unor noi relații mult mai transparente”, a declarat Pr. Sergiu Constantin Tudose de la parohia Zmeu.

„În această tabără am redescoperit resorturi interioare prin care am reușit să trăim bucuria comuniunii, așa cum creștinii primelor veacuri își duceau întreaga lor existență”, a adăugat preotul.

Pr. Sergiu Constantin Tudose la „Tabăra Bucuriei”. ©Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor

Părintele Sergiu Tudose a subliniat că în ciuda greutății misiunii și gestionării unor astfel de evenimente „faptul că am reușit să aducem un strop de bucurie copiilor participanți, mă provoacă la a repeta experiența”.

„Tabăra Bucuriei” de la Zmeu s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, rugăciune și cu promisiunea reîntâlnirii.

Participanți la „Tabăra Bucuriei”. ©Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor

Evenimentul a fost organizat de Departamentul Minorități din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Pașcani.

Foto credit: Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor

Comentarii Facebook


Știri recente