Denia din Sfânta și Marea Luni

Începând de mâine seară, 28 martie, credincioșii ortodocși vor intra în Săptămâna Patimilor. Tot de mâine, în toate Bisericile se vor oficia slujbele Deniilor. La prima dintre acestea, Denia din Sfânta și Marea Luni, evanghelia și sinaxarul vorbesc despre minunea uscării smochinului neroditor, blestemat de Mântuitorul Iisus Hristos.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei: „Are două înțelesuri. Smochinul neroditor pentru că Mântuitorul Iisus Hristos merge spre patimă și spre Înviere. Evident, că sunt ultimele ale vieții Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ. El vrea să arate că Legea veche s-a sfârșit. El știe că nu este vremea smochinelor, dar El știe foarte bine în istorie și în timp că smochinul acesta sub care s-a ascuns Adam și Eva. Părinții gândesc că Adam și Eva, după ce au căzut în păcatul neascultării, după ce au mâncat din pomul oprit ei s-au ascuns sub smochin. Smochin pentru că ei și-au cusut frunze de smochin și au ascuns goliciunea lor. Apoi, smochinul în înțelesul lui și în fructul lui care e dulce numai când a ajuns la maturitate vrea să arate că dacă viața omului nu se dirijează după poruncile lui Dumnezeu și nu aduce roadă ea va rămâne în continuare numai o viață biologică, o viață trecătoare, terestră și nu va avea niciodată o finalitate. Prin fapta bună și prin virtute noi creștem”.

Tot în cadrul Deniei de mâine seară, Sinaxarul ne pune înainte exemplul vieții lui Iosif cel Frumos, unul din cei 12 patriarhi ai Vechiului Testament.

Patriarhul Iosif este, până astăzi, un model de smerenie și răbdare, anticipând profetic, prin viața sa, venirea în lume a Mântuitorului.

Toate Deniile oficiate în Catedrala Patriarhală din București, vor fi transmise în direct de TRINITAS TV, postul de televiziune al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente