Denia celor 12 Evanghelii la Arad

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat în Joia Mare (28 aprilie 2016) Denia din Sfânta și Marea Vineri (a celor 12 Evanghelii) la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, informează arhim. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Eparhiei.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit şi despre însemnătatea acestor Denii din Săptămâna Mare.

***

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

3

 

Comentarii Facebook


Știri recente