Denia Canonului cel Mare la Timişoara

Potrivit rânduielii tipiconale, luni seara, în săptămâna a V-a din Postul Mare, a fost săvârșită Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La Catedrala mitropolitană “Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, slujba canonului a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Timișorenii prezenți la slujba Deniei Canonului cel Mare de la Catedrala mitropolitană, timp de câteva ore, l-au însoțit în chip duhovnicesc pe Sfântul Andrei Criteanul în pelerinajul pocăinței și al rugăciunii vestit de cele 250 de tropare ale canonului urmate de imnul “Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!”. Slujbă are o semnificație aparte în viața liturgică a credincioșilor, fiind deopotrivă o meditație biblică și o rugăciune de pocăință, ce pune atenție viața omului de la Adam până la Hristos, Noul Adam. Canonul, scris de Sfântul Andrei Episcopul Cretei, este un dialog al omului păcătos cu propria conștiință, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Această slujbă este săvârșită integral o singură data pe an, în săptămâna a V-a a Postului Mare, iar fragmentar, în primele 4 zile ale săptămânii întâi a postului. Totodată, în cadrul Deniei Canonului cel Mare a fost citită şi Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, scrisă de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

În finalul slujbei, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură referitor la modelele de pocăință pe care Sfântul Andrei Criteanul ni le pune înaintea ochilor duhovnicești ca adevărate “faruri călăuzitoare” pe marea acestei vieți, tulburată și înviforată de valurile patimilor și ale păcatelor. În acest sens, chiriarhul a pus în evidență exemplul dreptului Iov din Vechiul Testament, ca om al smereniei și lucrător al răbdării întru nădejdea cea spre mântuire.

Comentarii Facebook


Știri recente