Denia Acatistului la Stockholm. „Să nu ne descurajăm. Maica Domnului vede prin ce trece poporul său”

La Denia Acatistului Bunei Vestiri, oficiată vineri seara în Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, Preasfințitul Părinte Macarie a subliniat că Maica Domnului este mereu prezentă printre copiii ei pe pământ și intervine salvator mai ales atunci când nu există speranță în soluții omenești.

Pentru a ilustra acest fapt, ierarhul a evocat ajutorul minunat primit de creștinii din Constantinopol în anul 626 de la Fecioara Maria. Imnul acatist rostit la denia de vineri a fost realizat ca mulțumire în urma acelei minuni, a precizat PS Macarie.

„În anul 626 pe vremea împăratului Heraclie, două armate vrăjmașe, avară și persană, au atacat Constantinopolul. Cum armata imperială era plecată pe alt front, Constantinopolul era cu totul expus. Atunci, ierarhii împreună cu preoții, diaconii, viețuitorii din cinul monahal și mulțimea credincioșilor au înălțat rugăciuni fierbinți către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și au purtat în procesiune icoana ei făcătoare de minuni. Când, omenește vorbind, nu mai era nici o speranță de salvare, atunci a izbucnit un uragan, care a distrus flota armatelor vrăjmașe”.

„Aceasta ne arată, că atunci intervine ajutorul ceresc, când nu mai există speranță în soluții omenești, atunci apare salvarea când totul pare pierdut, atunci apare biruința când poporul lui Dumnezeu pare biruit”.

„Ce i-a salvat pe creștinii Constantinopolului? Nu forța militară și planurile omenești, nu, ci Maica Domnului!”, a exclamat Episcopul Europei de Nord.

”Întreaga armată a cerului este cu noi

Părintele episcop a menționat că în Acatist Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este supranumită, „arhistrategă nebiruită”, fiindcă ea se află în fruntea nesfârșitelor cete îngerești.

„Așadar, să nu ne descurajăm, întreaga armată a cerului este împreună cu noi, îngerii luptă umăr la umăr împreună cu noi pentru mântuire”.

„Să nu ne descurajăm”, a îndemnat PS Macarie făcând referire la situația de criză prin care trece întreaga lume. „Maica Domnului vede prin ce trece poporul său; Maica Domnului vede și știe toate câte se petrec cu bisericile Fiului Său”.

„Un sfânt a ajuns în Rai și a dorit să o întâlnească pe Maica Domnului, însă a primit răspuns că, Maica Domnului este pe pământ printre copiii ei. Așadar, aici la durere și la necaz este Maica Celui ce S-a răstignit pentru noi, iar Maica Domnului își apără neîncetat poporul în vreme de necaz, în vreme de primejdie!”.

Foto: captură video YouTube

Comentarii Facebook


Știri recente