Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală

Conform rânduielii Bisericii noastre, în vinerea din săptămâna a V-a a Postului Mare în toate lăcașurile de cult se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri. La Catedrala Patriarhală, slujba deniei a fost oficiată astăzi, 30 martie 2012, începând cu ora 16:00 de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură arătând, printre altele, faptul că Maica Domnului este grabnic ajutătoare tuturor celor care îi cer ajutorul cu credință.

„Semnificația acestui imn cântat în seara aceasta spre sfârșitul Postului Mare înseamnă pentru noi o provocare ca acum când lupta noastră duhovnicească a postului se apropie de sfârșit să nu ne lăsăm înfrânți nici de oboseală nici de rutină, nici de gândurile aducătoare de moarte, nici de patimi, nici de uneltirile duhurilor celor nevăzute, ci să strigăm la Maica Domnului și ea va scoate sufletul nostru din acest iad al păcatelor și al slăbiciunilor noastre omenești și să ne ajute în perioada aceasta ca urcușul nostru duhovnicesc să fie într-adevăr un urcuș de la moarte la viață și de la întuneric la lumină. Să strigăm către Maica Domnului în fiecare clipă de deznădejde a vieții noastre, în fiecare clipă în care întâmpinăm greutăți de tot felul cu convingerea că într-adevăr ea este grabnic ajutătoare”, a precizat Preasfinția Sa.

În timpul Postului Sfintelor Paști, Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, la 25 martie, și Denia din vinerea săptămânii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Alături de profunzimea și frumusețea specifică a rugăciunii în sine, Imnul Acatist are și o istorie miraculoasă. Cântarea Acatistului este corelată, potrivit sinaxarelor, cu eliberarea Constantinopolului de avari și perși, în 7 august 626, din timpul împăratului Heraclie. Pe când acesta se afla într-o expediție în Orient, departe de Constantinopol, barbarii au pornit atacul asupra capitalei. Deși situația părea a fi fără scăpare, Patriarhul Serghie, luminat de Duhul Sfânt, a organizat o serie de procesiuni pe zidurile cetății cu relicvele Sfintei Cruci, cu icoana ‘nefăcută de mână’ a lui Hristos și cu veșmântul Maicii Domnului. De asemenea, a încurajat tot poporul în luptă și a îndemnat clerul să intensifice rugăciunile de implorare către Născătoarea de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente