Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală

Conform rânduielii Bisericii noastre, în vinerea din săptămâna a V-a a Postului Mare în toate lăcașurile de cult se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri. La Catedrala Patriarhală, slujba Deniei a fost săvârșită astăzi, 27 martie 2015, de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Imnul Acatist – preafrumos tezaur sfânt care cântă miracolul cel mare al pogorârii lui Dumnezeu pe pământ

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi în Catedrala Patriarhală, Episcopul Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim a subliniat, printre altele, faptul că în tezaurul bisericii noastre ne-a rămas acest imn acatist, acest preafrumos tezaur sfânt plin de metafore care se adresează Preacuratei Născătoare de Dumnezeu şi care cântă miracolul cel mare al pogorârii lui Dumnezeu pe pământ.

Preacurata Născătoare de Dumnezeu ne îndeamnă necontenit să îl urmăm pe Mântuitorul Hristos

Totodată, Preasfinţia Sa a arătat că Maica Domnului ne îndeamnă necontenit să îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos a cărui învăţături sunt mântuitoare.

„În grădina aceasta a Sfântului şi Marelui Post s-au adunat multe flori duhovniceşti, una câte una, care de care mai frumoasă şi floarea din seara aceasta a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu se aşează şi ea în frumuseţea şi podoaba slujbelor Sfântului şi Marelui Post aducându-ne mângâiere, speranţă, încurajare, aducându-ne îndrumare, pentru că Preacurata Născătoare de Dumnezeu, a cărui Imn Acatist l-am citit în seara aceasta în cadrul Deniei, este aceea care ne îndeamnă necontenit să îl urmăm pe Mântuitorul Hristos. Dacă ne amintim din citirea care s-a făcut referitoare la istoriile privind oraşul Constantinopol, icoana care a fost scoasă în procesiune pe ziduri, înconjurând cetatea, a fost icoana Povăţuitoarea. În aceea icoană, Maica Preacurată este cu mâna arătând către Mântuitorul Hristos pe care Îl ţine ca prunc în braţe. Aceasta înseamnă: pe Hristos să îl urmaţi, pe El să îl ascultaţi, aşa cum avea să spună la prima minune pe care a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos în Cana Galileii când a poruncit oamenilor, cărora Hristos a venit în ajutor pentru că li se terminase ceea ce trebuiau să pună pe masă spre bucuria celor care veniseră la dânsul, ori ce vă spune El să faceţi! Iată cu acest mesaj mergem în această seară la casele noastre: tot ceea ce ne învaţă Mântuitorul Iisus Hristos să urmăm pentru că învăţăturile Sale sunt dumnezeieşti şi de suflete mântuitoare”, a spus Preasfinţia Sa.

***

În timpul Postului Sfintelor Paști, Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, la 25 martie, și Denia din vinerea săptămânii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Alături de profunzimea și frumusețea specifică a rugăciunii în sine, Imnul Acatist are și o istorie miraculoasă. Cântarea Acatistului este corelată, potrivit sinaxarelor, cu eliberarea Constantinopolului de avari și perși, în 7 august 626, din timpul împăratului Heraclie. Pe când acesta se afla într-o expediție în Orient, departe de Constantinopol, barbarii au pornit atacul asupra capitalei. Deși situația părea a fi fără scăpare, Patriarhul Serghie, luminat de Duhul Sfânt, a organizat o serie de procesiuni pe zidurile cetății cu relicvele Sfintei Cruci, cu icoana ‘nefăcută de mână’ a lui Hristos și cu veșmântul Maicii Domnului. De asemenea, a încurajat tot poporul în luptă și a îndemnat clerul să intensifice rugăciunile de implorare către Născătoarea de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente