De ziua romilor, Arhiepiscopul Varsanufie s-a rugat pentru membrii acestei etnii care au murit în lagăre și deportări

Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a oficiat o slujbă de pomenire pentru romii care au murit în lagăre, robie și deportări, vineri, 8 aprilie 2022, de Ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea etniei romilor din România.

Evenimentul comemorativ a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea cu participarea liderilor comunităților rome din județul Vâlcea, precum și a elevilor care participă la cursurile de limba romani.

Ierarhul le-a oferit comunităților de romi din județul Vâlcea cărți de rugăciune în limba romani și le-a vorbit celor prezenți despre importanța rugăciunii în viața creștinului.

„În zilele noastre, necesitatea rugăciunii este simțită mai pregnant în momentele grele ale vieții, când Dumnezeu ne poartă pe brațele milostivirii și ale iubirii Sale, când Părintele Ceresc Își ascultă copiii care Îi cer ajutorul. Celor care vor să se închine Lui cu vrednicie, Dumnezeu le poruncește: Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu! (Psalmul XLV:10)”.

„Cartea de rugăciune Lil Rudimatenqoro cuprinde Rugăciunile de dimineață și rugăciunile de seară, Rugăciunile pentru Taina Sfintei Spovedanii și Rugăciunile canonului pentru Sfânta Euharistie, Acatistul către Mântuitorul Hristos, Acatististul și Paraclisul către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, sinaxarul și câteva reguli tipiconale, iar la sfârșit a fost alcătuit un scurt dicționar de termeni religioși”.

Lil Rudimatenqoro  devine astfel cartea de căpătâi a tuturor rromilor spre a găsi calea spre Domnul. Cu părintească dragoste vă îndemn să rostiți sincer cuvintele rugăciunilor pentru ca Domnul să cerceteze inimile voastre și să spună: „Iată om în care nu este vicleșug!” (Ioan I, 47). Dacă omul Îl dorește sincer pe Dumnezeu, atunci și Dumnezeu îi primește rugăciunea și i Se descoperă”.

Originea Zilei Internaționale a Romilor are la bază Primul Congres al Romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra în data de 8 aprilie 1971. În țara noastră, această zi este celebrată din 1990 și este numită Sărbătoarea etniei romilor din România.

Citește și: Romii care au murit în lagăre, deportări și robie au fost comemoraţi la Mănăstirea Pasărea

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente