De Ziua Muntelui, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan aniversează 96 de ani de la sfințire

De Ziua Muntelui, Crucea Eroilor de pe masivul Caraiman, cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan, aniversează 96 de ani de la sfințire.

Crucea de aproximativ 40 de metri înălțime a intrat în Cartea recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, conform Guinness World Records.

Monumentul a fost ridicat între anii 1926 şi 1928 la inițiativa Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu.

Crucea are o înălţime totală de circa 39,3 metri, din care 8,35 metri reprezintă soclul, şi o deschidere a braţului orizontal de aproximativ 15 metri.

Corpul metalic a fost realizat din profile de oțel, fiind introdus, inițial, direct în stâncă. În anul 1930, la doi ani după sfinţire, structura metalică a fost încastrată într-un soclu din beton armat placat cu piatră.

Monumentul este iluminat în fiecare noapte de 120 de becuri, alimentate de rețeaua electrică a Stațiunii Bușteni.

Societatea „Cultul eroilor” a fost cea care a coordonat proiectul de construire a monumentului. În soclul crucii fost amenajată o galerie și mai multe bazine pentru colectarea apei pluviale.

De sărbătoarea Sfintei Cruci, eroii neamului sunt pomeniți la Crucea de pe Caraiman.

Ziua Muntelui

În anul 2002 a fost stabilit prin lege ca data de 14 septembrie, când în mod tradițional se încheie pășunatul anual, să fie desemnată Ziua Muntelui în România.

Această zi are scopul de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă zona montană, dar și pentru a scoate în evidență potențialul munților din țara noastră.

Munții Carpați reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente