De onomastica PF Daniel, la Patriarhie s-a vorbit despre darul mult așteptat pe care l-a primit Biserica: Catedrala Națională

În cadrul momentului aniversar organizat la Palatul Patriarhiei de onomastica Preafericitului Părinte Daniel, s-a vorbit despre Catedrala Națională, ca dar mult așteptat pe care l-au primit Biserica și poporul român de Centenar.

Victor Opaschi a spus că „în urmă cu mai puţin de o lună, Biserica Ortodoxă Română şi-a primit darul aşteptat de mai bine de 140 de ani”:

„O Catedrală Patriarhală nouă ce corespunde nu doar dimensiunii activităţii sprituale, culturale, sociale şi filantropice a Bisericii, ci mărturiseşte şi sintetizează, pentru veacurile şi generaţiile ce vor veni, energia spirituală şi de credinţă a poporului român”.

Pe lângă felicitările adresate cu prilejul onomasticii, Secretarul de stat pentru Culte l-a numit pe Patriarhul Daniel „omul providenţial care şi-a asumat proiectul Catedralei Naţionale”. El a precizat că „prin această lucrare, Biserica a făcut un mare dar poporului român cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri”.

Părintele Patriarh de ziua onomastică. ©Mircea Florescu/Basilica.ro

Citește mesajul integral adresat Patriarhului de Victor Opaschi.

Preafericitul Părinte Patriarh a mulțumit pentru felicitările primite și a evidențiat faptul că „în lucrarea de construire a Catedralei Naționale, consfătuirea cu domnul Secretar de Stat Victor Opaschi a fost esențială”.

Patriarhul Daniel a subliniat că susținerea financiară la timpul potrivit a fost esențială, întrucât „întreruperea lucrărilor la această construcție imensă însemna un eșec, mai ales într-o vreme în care există o criză în domeniul construcțiilor din cauza faptului că foarte mulți români muncitori au plecat în străinătate”.

„Asigurarea continuă a sprijinului financiar din partea Guvernului prin Secretariatul de Stat pentru Culte a fost o lucrare esențială și noi suntem recunoscători”, a mărturisit Preafericirea Sa.

„Sperăm că în continuare, așa cum a promis doamna premier la Alba Iulia, statul ne va ajuta să finalizăm lucrările, inclusiv pictura, la această Catedrală Națională”, a adăugat Patriarhul României.

În același context, Părintele Patriarh a anunțat că în 2019 la Palatul Patriarhiei va fi organizat un Simpozion Internațional despre relația Stat-Culte în România și în diferite țări ale Uniunii Europene.

Onomastica Patriarhului României a fost marcată prin rugăciune în prima parte a zilei de luni, în Catedrala Patriarhală. Trei ierarhi români au oficiat Sf. Liturghie, la finalul căreia a fost săvârșită o slujbă de Te Deum.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente