De la fotografie la filantropie: Povestea moşului Iosif Maretz

Fotografii satului românesc pot face mai mult decât să imortalizeze persoane şi peisaje de poveste. Mulţi dintre ei au transformat obiectivul aparatului într-o portavoce prin intermediul căreia au făcut cunoscute lumii întregi diferite poveşti de viaţă sensibile.

Şi strigătul lor artistic nu a rămas fără ecou.

Unul dintre aceste cazuri este cel al moşului Iosif Maretz care datorită unor fotografi talentaţi şi cu valori morale a primit un ajutor nesperat: un acoperiş deasupra capului.

Sorin Onişor, Adrian Geambaşu şi colega noastră, Raluca Ene, sunt cei trei artişti care au contribuit la mediatizarea poveştii lui Moş Iosif din Comana.

„Iosif Maretz trăia într-o locuință improvizată alături de mulți căței și motanul Mișu”, îşi aminteşte Raluca Ene care ne-a spus că „povestea lui Moș Iosif a început în 10 ianuarie 2015, când Sorin Onișor, cunoscut drept fotograful satului românesc, a fost chemat de Adrian Geambaşu în Comana pentru a susţine un atelier de fotografie”.

„Sorin l-a fotografiat şi a lansat un apel de ajutorare a bătrânului cu răspuns pozitiv pe Social Media”, a precizat Raluca.

În 2016, colega noastră i-a vizitat atât pe Moş Iosif, cât şi pe motanul Mişu, şi a reiterat apelul de a fi alături de „artistul din Comana”, care şi-a găsit refugiul într-o pasiune mai veche: pictura.

„De câte ori l-am întrebat ce îşi dorește să îi aducem când îl vizităm, acesta nu a vrut nimic mai mult decât materiale pentru pictură, deoarece aceasta îi îndulcește singurătatea”.

„A continuat să facă artă în pofida tuturor piedicilor: lipsuri materiale, mâna tremurândă sau vederea din ce în ce mai slabă, ajutată doar de niște ochelari legați cu o bucată de sârmă”, a explicat Raluca Ene.

Pe lângă mediatizarea cazului, fotografii satului românesc au prezentat în mediul online şi tablourile moşului din Comana, pentru a-l ajuta şi din punct de vedere financiar.

„Înainte de Paști, în 2016, am dorit să îi valorificăm pe internet şapte tablouri pentru a face rost de bani pentru sărbători, iar cererea pentru tablourile lui Iosif Maretz a luat amploare”, a spus Raluca.


Recomandările Patriarhului Daniel către fotografii pasionați de satul românesc


Într-adevăr, vocile fotografilor Sorin Onişor şi Raluca Ene s-au făcut auzite, iar cazul lui Moş Iosif a fost preluat de mass media din România.

Urmare a apelului lansat atât pe internet, cât şi în presă, Iosif Maretz a primit o locuinţă în Comana.

Moș Iosif s-a născut la Bruxelles, în ajunul Crăciunulul în 1934, dintr-o mamă slovacă și un tată italian.

A lucrat într-o mină de cărbune din Uricani. Din 1980 se află în Comana.

Sorin Onişor şi Raluca Ene sunt doi fotografi pasionaţi de satul românesc, pe care au încercat să-l readucă în actualitate prin şedinţele foto desfăşurate în diferite zone rurale din România.

Recent, în organizarea Agenţiei de ştiri Basilica, au expus mai multe lucrări în cadrul expoziţiei „Chipul satului românesc”, vernisate în perioada 27 februarie – 9 martie la Palatul Patriarhiei.

Foto credit: Sorin Onişor

Comentarii Facebook


Știri recente