De ce nu se oficiază Sfânta Liturghie în Sfânta şi Marea Vineri

Părinţii Bisericii au stabilit ca Sfânta şi Marea Vineri să fie zi aliturgică, adică zi în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

În această zi se ajunează, credincioșii fiind invitați la rugăciune și meditație profundă.

„Vinerea Patimilor, ziua împăcării noastre cu Dumnezeu, este o zi de reculegere profundă. Este ziua în care ne aducem aminte de răstignirea Mântuitorului, de Patima cea Sfântă și Dumnezeiască pe care a suferit-o pentru mântuirea întregului neam omenesc”, a spus Episcopul Visarion al Tulcii

„În această zi nu se oficiază nicio Sfântă Liturghie. Este o zi în care credincioși ajună până seara împlinind îndemnul Mântuitorului care spune: „când se va lua Mirele de la voi atunci veți posti”, a mai explicat ierarhul.

În Vinerea Mare, credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului.

În timpul anului bisericesc există mai multe zile în care nu se oficiază Sfânta Liturghie, numite aliturgiceneliturgice sau nonliturgice.

Aceste zile sunt următoarele:

  • miercuri şi vineri din Săptămâna albă;
  • luni şi marţi din prima săptămână a Postului Paştelui;
  • vinerea dinaintea Crăciunului şi cea dinaintea Bobotezei, când aceste praznice cad duminica sau lunea şi se oficiază slujbele Ceasurilor şi Vecernia.

În zilele aliturgice se posteşte cu ajunare deplină, iar faptul că nu se oficiază Sfânta Liturghie subliniază că, în primul rând, acestea sunt prilej de meditaţie şi rugăciune profundă.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…