De ce aleargă oamenii în rugăciune către sfinții lui Dumnezeu? – mesajul IPS Teofan către pelerini

Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, adresat credincioșilor care vin în pelerinaj la Iași în apropierea sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie 2017.

Redăm în continuare textul intitulat de Înaltpreasfinția Sa De ce aleargă oamenii în rugăciune către sfinții lui Dumnezeu? Sfânta Cuvioasă Parascheva cea mult folositoare; Sfânta Muceniță Tecla cea întocmai cu Apostolii.


De ce alergăm în rugăciune către sfinții lui Dumnezeu? De ce dorim să cinstim, să atingem și să sărutăm binecuvântatele moaște ale sfinților lui Dumnezeu?

Pentru că ei au mărturisit aceeași credință ȋn Hristos, precum Apostolii, și prin aceasta au devenit mult folositori pentru viața noastră și pentru viața lumii;

Pentru că sfinții sunt „prietenii” lui Dumnezeu (Ioan 15, 14), „casnicii” lui Dumnezeu (Efeseni 2, 19), rugători pentru noi către Dumnezeu (Apocalipsa 8, 3);

Pentru că sfinții au dobândit puterea Sfântului Duh în timpul vieții lor, iar acum moaștele lor cele binecuvântate sunt purtătoare de Duh Sfânt.

Mulțimi de pelerini vin în aceste zile la Iași pentru a mărturisi dragostea, nădejdea și credința lor în Dumnezeu. Ei vin pentru a așeza în mâna Sfintei Parascheva dorul lor, bucuria lor, crucea vieții lor, nădăjduind în rugăciunile Cuvioasei.

Anul acesta pelerinii vin la Iași pentru a o cinsti şi pe Sfânta Tecla, cu nădejdea de a mărturisi adevărata credință, propovăduită de Sfinții Apostoli, şi mărturisită ȋntocmai, prin viața ei pilduitoare, de Sfânta Tecla.

În duh cu sfinții lui Dumnezeu și în apropierea raclei cu sfintele lor moaște, simțim ocrotirea Cerului, tindem spre Împărăția cea de sus și ne lăsăm îmbrățișați de harul, iertarea și iubirea cea nemăsurată a Preasfintei Treimi.

† Teofan
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Foto: captură video Doxologia.ro

 

Comentarii Facebook


Știri recente