De Adormirea Maicii Domnului Mănăstirea Celic Dere şi-a serbat hramul pentru a 172-a oară

Cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Celic Dere şi-a serbat hramul istoric pentru a 172-a oară. Liturghia a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Prima atestare a hramului mănăstirii datează din anul 1846, când, potrivit documentelor vremii, un grup de 60 de familii de ruși au declarat la vamă că merg la hramul Mănăstirii Celic – Dere.

În omilia sa, Preasfințitul Părinte Visarion a vorbit credincioșilor despre Maica Domnului, pe care a numit-o „model al mamelor creștine, rugătoare, devotate și jertfitoare”.

Mănăstirea Celic Dere

Potrivit scrierii a doi arhimandriţi, Roman Sorescu şi Ieronim Motoc, mănăstirea Celic Dere  a fost întemeiată în jurul anului 1840 pe locul unei vechi aşezări de pustnici români şi basarabeni, în mijlocul cărora se găseau şi doi călugări ruşi: arhimandritul Atanasie Lisavenco şi schimonahul Paisie.

În urma unui incendiu care a mistuit biserica ce data din 1840, unde astăzi se află cimitirul mănăstirii, călugării au luat hotărârea de a se muta mai jos, construind în anul 1846 un lăcaş de cult cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un paraclis cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, care servea şi ca trapeză, o clopotniţă cu şase clopote şi un corp de chilii.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente