De 9 ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora. În țară, de două ori mai multe decese decât nașteri

În timp ce în diaspora românească numărul copiilor botezați a fost anul trecut mult mai mare comparativ cu numărul înmormântărilor – de circa nouă ori, în țară am avut de aproape două ori mai multe decese decât nașteri. 

Stiripesurse.ro a remarcat că raportul prezentat recent la ședința Consiliului Naţional Bisericesc consemnează de nouă ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora. Clericii ortodocși din diaspora au oficiat anul trecut 24.643 botezuri și numai 2.734 înmormântări.

Situația se explică prin faptul că românii plecați sunt în floarea vârstei și cu putere de muncă și nu înregistrează același ritm de decese ca o populație îmbătrânită. În plus, nivelul de viață este mai bun decât în țară, ceea ce îi stimulează să aibă copii.

Totuși, este greu de spus cât de relevante sunt cifrele, deoarece mulți români decedați în afara țării aleg să fie înmormântați în pământul patriei, cum a fost cazul recent al Părintelui Sorin-Paul Grecu.

Între timp, datele Institutului Național de Statistică din 2021 arată că în România au fost de aproape două ori mai puține nașteri decât decese. Astfel, numărul de nou-născuți a fost anul trecut de 179.854, iar numărul de decese de 334.832.

Comentând cifrele din țară, unde anul trecut s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor de populație, publicația online Edupedu.ro, specializată în problematica educației, afirmă:

„Aproape 1.000 de grupe de grădiniță/școală a câte 23 de copii, atât înseamnă reducerea numărului de nou-născuți în anul 2021, față de 2019”.

Recensământul Populației și Locuinţelor din România, care se desfășoară până în 17 iulie 2022, va arăta exact situația populației din țară. Biserica Ortodoxă Română sprijină demersul și îndeamnă românii să participe. Pe baza datelor obținute se vor putea elabora intervenții sociale și politici publice care să sprijine o redresare demografică.

Un exemplu de intervenție socială este oferit de Pro Vita Iași, departamentul pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor. Anul trecut, Telefonul Vieții, linia gratuită de apel pentru femeile în criză de sarcină, a ajutat 35 de copii să se nască: cât o clasă / o grupă și jumătate de elevi.

Dacă în doi ani am pierdut o mie de viitoare clase / grupe de elevi, poate că, pentru revenirea la nivelul din 2019, va fi nevoie, în următorii doi ani, de alte 999 de instituții, inițiative, intervenții sau eforturi instituționalizate care să sprijine femeile în criză de sarcină – și la același nivel de profesionalism.

Sursa foto: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente