De 8 ani, Ziarul Lumina

Tipărit pentru prima dată la Iași, pe 7 februarie 2005, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cotidianul „Ziarul Lumina” este distribuit astăzi în toată țara.

„Era un ziar care venea ca o noutate atât în viața Bisericii, pentru că este primul cotidian al Bisericii Ortodoxe Române și în același timp primul cotidian creștin ortodox din presa românească. A fost o binecuvântare de la Dumnezeu pentru că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a dăruit primul număr al ziarului vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist care împlinea atunci 90 de ani”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Nicolae Dascălu, director al Publicațiilor „Lumina”.

Pe lângă redacția centrală de la București, cotidianul mai are încă alte patru subredacții.

„Din anul 2005 până în anul 2007 ziarul a fost editat și tipărit la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. După întronizarea celui de-al șaselea patriarh, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Românie, ziarul a venit la București. Din anul 2009 au început edițiile regionale. Prima ediție regională a fost cea de la Iași”, a mai spus Pr. Cons. Nicolae Dascălu.

Cotidianul Patriarhiei Române aduce zilnic cititorilor informații de actualitate, reportaje care surprind momente importante din viața comunităților de ortodocși români din țară și străinătate, documentare, opinii și atitudini.

„Atunci când a început, ziarul dorea foarte mult ca să fie mereu în miezul evenimentelor, nu numai bisericești, ci și laice. Era într-un fel explicabil pentru că prima echipă editorială era formată și din jurnaliști teologi, precum și din jurnaliști proveniți din presa laică. În cursul anilor Ziarul a crescut în accentul bisericesc pus asupra problematicii și aceasta în primul rând se datorează, cred eu, faptului că venind la București, fiind cotidianul Patriarhiei Române există foarte multe subiecte care trebuie tratate la nivelul acesta oficial, de legătură între Patriarhia Română și eparhiile din țară și străinătate, hotărârile Sfântului Sinod, dar și proiecte de importanță națională. Noi încercăm să găzduim toate aceste proiecte, culturale, educaționale sau social-filantropice și de aceea acum putem spune că majoritatea spațiului tipografic al Ziarului este ocupată de proiectele bisericești fără ca să neglijăm aspectele sociale”, a spus Pr. Cons. Nicolae Dascălu.

La ceas aniversar, angajații Ziarului Lumina vor participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la un simpozion.

„Ziarul Lumina aniversează cei 8 ani cu mulțumire adusă lui Dumnezeu. Deci, în primul rând, rugăciunea este cea mai frumoasă formă de mulțumire și aniversare. Aniversarea de anul acesta se va prelungi cu un colocviu de presă la Mănăstirea Sfânta Cruce de la Caraiman și unde va fi prezentă cea mai mare parte a echipei editoriale și administrative a Ziarului Lumina. Vom vorbi despre semnificațiile presei bisericești în România de la Telegraful Român, de la înființarea căruia s-au împlinit 160 de ani la 3 ianuarie 2013 până la Ziarul Lumina, care este într-un fel purtătorul de stindard al presei scrise în Biserica noastră de astăzi”, a mai spus Pr. Cons. Nicolae Dascălu.

„Ziarul Lumina” face parte, alături de „Lumina de Duminică” și „Vestitorul Ortodoxiei”, din publicațiile „Lumina” ale Patriarhiei Române. Cotidianul, cu un tiraj de aproximativ 23.000 de exemplare are și o ediție electronică www.ziarullumina.ro , cu știri actualizate în timp real.

Comentarii Facebook


Știri recente