De 20 de ani, sărbătoare la Tașca

De două decenii, comunitatea din Tașca își sărbătorește identitatea și valorile în ziua prăznuirii Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În biserica Parohiei Secu – Tașca, un sobor impresionant de preoți și diaconi a slujit Vecernia și Litia în ajunul prăznuirii sărbătorii Schimbării la Față, la care au luat parte numeroși credincioși. Părintele Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamț, a vorbit la finalul slujbelor despre lumina taborică și despre transformarea umană la care suntem chemați: „Liniștea pe care o căutăm necontenit ne așază în linie dreaptă cu lucrarea Mântuitorului Hristos. Sfințenia care se revarsă din slava dumnezeiască este necesară efortului nostru de a obține împărăția lui Dumnezeu. Din slava pe care au simțit-o ucenicii Mântuitorului pregustăm, simțim și trăim ori de câte ori ne apropiem de Sfânta Biserică și de Tainele pe care ni le-a dăruit Dumnezeu. Anul euharistic este un prilej deosebit de cuprindere, cu puțina noastră înțelegere, a mijloacelor pe care Dumnezeu ni le pune la dispoziție – Spovedania și Împărtășania. Din acest motiv ne rânduim viața conform orarului liturgic pentru a ne schimba firea, pentru a ne împlini omenește înaintea lui Dumnezeu și pentru a ne sfinți viețile prin mila lui Dumnezeu revărsată fluent și necontenit”.

Praznicul Schimbării la Față a adunat sute de oameni la biserica din Secu, care au luat parte miercuri, 6 august 2014, la slujba Utreniei și la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia un număr mare de credincioși au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, informează „Ziarul Lumina”.

Din soborul slujitor la hram au făcut parte părintele consilier administrativ bisericesc Marian Timofte, părintele inspector eparhial bisericesc Florin Chirilă, părintele Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, părintele Dumitru Păduraru, realizator de emisiuni la Radio TRINITAS, cât și preoți din parohiile Protopopiatului Piatra Neamț. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de arhidiaconul Iulian Dumitru, care a primit recent medalia de aur și Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc și Medalia de aur la secțiunea Muzică sacră la „World Choir Games”, ce s-a desfășurat la Riga, în Letonia, în luna iulie a acestui an, fiind multiplă campioană europeană și mondială la concursurile corale din ultimii ani.

„În Biserică suntem prin excelență cu Dumnezeu”

Părintele Marian Timofte, paroh al Parohiei „Sfântul Spiridon” Iași și consilier eparhial, a rostit cuvântul de învățătură al slujbei hramului, subliniind importanța sărbătorii și îndemnându-i pe credincioși să păstreze vie credința în Dumnezeu: „Fie ca lumina puternică care țâșnește din slava lui Dumnezeu să pătrundă și în sufletele noastre ca să simțim și noi acea bucurie pe care a trăit-o Sfinții Apostoli Petru, Iacov și Ioan, să avem și noi certitudinea de a fi tot timpul în prezența lui Dumnezeu și de a-L aduce în viețile noastre, toate în măsura în care noi ne raportăm la voia Lui, la învățătura predată de Mântuitorul Hristos prin sfintele evanghelii și prin propovăduirea Bisericii. Să avem puterea să transmitem copiilor noștri și apropiaților, și tuturor celor din jur dragostea, bucuria, pacea și toate darurile dumnezeiești pentru că prin și în Biserică suntem prin excelență cu Dumnezeu”.

Au fost luări de cuvânt și din partea celorlalți invitați la finalul Sfintei Liturghii, care au subliniat modelul de lucrare administrativă și misionară din Parohia Secu – Tașca, susținut atât de credincioși, cât și de autoritățile locale. În zilele următoare vor începe lucrările de pictură la Biserica „Schimbarea la Față” și va fi finalizată capela din curtea complexului bisericesc parohial. Părintele paroh Dan Caia a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea hramului, cât și celor prezenți la sărbătoarea comunității din Tașca, cu nădejdea că toate propunerile și ostenelile depuse vor avea rezultate înălțătoare cât mai curând și că ele vor fi mărturie a iubirii jertfelnice de Dumnezeu peste veacuri.

Comentarii Facebook


Știri recente