Dacă ne rugăm turuind ca o mașină, viața creștină devine o filosofie flecară, spune IPS Calinic

„Dacă facem rugăciunile în grabă și îngrămădite ca și cantitate, turuind ca o mașină, neatenți, fără nicio grijă și alte năbădăi trecându-ne prin minte și inimă, viața noastră creștină nu mai este un fapt viu, ci o filosofie flecară”, atrage atenţia Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului într-un articol publicat pe site-ul eparhial.

Ierarhul vorbeşte despre rugăciune şi spune că „nu numai azi, ci în toate timpurile, această practică este cam uitată”. El îndeamnă „să ne facem o viață curată și cu temelia tare a rugăciunii”.

Lipsa dialogului cu Dumnezeu are consecinţe negative în viaţa creştină, spune Înaltpreasfinţia Sa.

„Suntem, uneori, din prea multă părere de sine, niște făuritori de discursuri meșteșugite, niște flașnetari ale căror cuvinte nu mai primesc de la Dumnezeu niciun imbold haric și astfel ne trezim sărăciți de Duhul Sfânt, că una predicăm, alta scriem, iar viața noastră este o dărăpănătură jalnică, ascunsă de către oameni, dar văzută de Dumnezeu, în toată goliciunea ei, trăind astfel o viață duplicitară și plină de capcane”.

Arhiepiscopul Argeşului şi al Muscelului oferă ca exemple oameni din trecut care au practicat rugăciunea cu râvnă şi spune că „se răresc mereu”.

„Îmi aduc aminte de călugări, stareți și starețe, care n-au lipsit niciodată de la slujbele bisericii, precum și arhierei. N-am să uit de stareța de la Ghighiu, Maica Pelaghia Tudor, pe care am văzut-o mereu pășind spre biserică la rugăciune, când clopotul își făcea auzită chemarea de Taină a Rugăciunii”.

El vorbeşte şi despre singurul mijloc de „a rămâne creştin autentic”:

„Să facem din gândirea noastră, un Altar pe care să ardă tămâia unei rugăciuni făcută cu toată simplitatea și direct, cu curaj de fiu și cetățean al Împărăției lui Dumnezeu, adăugând sinceritatea noastră, departe de ochii lumii”.

Înaltpreasfinţia Sa recomandă să ne începem ziua vorbind cu Dumnezeu.

 „Când revenim la viață din somn, care poate fi ultimul, să dăm binețe lui Dumnezeu, Să-i mulțumim și Să-I zâmbim cu recunoștință. Și aceasta este o rugăciune neîncetată și o bucurie, la fel de mare!”

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic păstoreşte Eparhia Argeşului şi Muscelului din anul 1990.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente