Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus în Duminica a 9-a după Rusalii că „Dacă Îl chemăm pe Domnul Iisus cu stăruinţă în rugăciune, zicând: Doamne, mântuieşte-ne! Doamne, scapă-ne!, atunci El vine la noi şi ne ajută”.
Patriarhul a rostit omilia în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală şi a făcut referire la textul biblic care prezintă Umblarea pe mare – Potolirea furtunii.
Valoarea credinţei
În timpul predicii sale, Patriarhul a amintit de slăbirea credinţei Apostolului Petru în timp ce era pe mare şi a scos în evidenţă că numai dacă avem o credinţă puternică putem primi salvarea de la Hristos Domnul.
„Cât timp Sfântul Petru privea numai spre Iisus, el umbla pe apă ca şi Iisus. Când însă Sfântul Petru a privit spre vând şi s-a temur, atunci a început să se îndoiască în sinea lui şi să se scufunde în apă”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a atras atenţia că dacă credinţa sau iubirea noastră faţă de Hristos „slăbeşte” şi începem să ne temem de „puterile schimbătoare ale lumii materiale” mai mult decât Îi iubim pe Dumnezeu, atunci începem să ne scufundăm în „nesiguranţă, disperare şi teamă”.
Umblarea pe mare
Analizând modul de venire a lui Iisus către ucenici, Evanghelia consemnează că mergea pe mare ca pe uscat, Părintele Patriarh a explicat de ce Mântuitorul a făcut această alegere.
„Ca să le arate că El este stăpân peste ape, ca şi peste uscat, deoarece El a făcut cerul şi pământul, marea şi uscatul. Când voieşte, El umblă pe mare ca pe uscat, fiind deasupra tuturor stihiilor din lumea aceasta, adică El este liber de toate determinismele materiei”.
În acest sens, Preafericirea Sa a mai semnalat că ucenicii, pe lângă teama de a nu se scufunda din cauza furtunii, au trebuit să facă faţă şi fricii de o putere necunoscută care venea spre ei ca şi cum ar merge pe uscat.
Evanghelia face trimitere la Biserică şi membrii ei
În a doua parte a omiliei, Patriarhul României a mai dezvăluit că Evanghelia Duminicii a 9-a după Rusalii priveşte, în mod profetic, „Biserica întreagă şi pe fiecare creştin în parte”.
Potrivit Preafericirii Sale, corabia din Evanghelie reprezintă Biserica încercată de valurile sau furtunile istoriei care s-au manifestat şi se manifestă prin „persecuţii, erezii şi forţe întunecate potrivnice”.
Tot corabia mai semnifică „Biserica aflată într-o lume învolburată de păcate şi de patimi egoiste individuale sau colective”.
În Evanghelia de la Matei este menţionat şi vântul care îngreunează deplasarea în siguranţă a corabiei. Patriarhul Daniel a prezentat simbolismul acestuia.
„Vântul care este potrivnic corabiei reprezintă vremurile sau situaţiile în care Biserica întâlneşte ostilitate şi respingere în lucrarea ei sfinţitoare de-a trece pe oameni de la viaţa pământească efemeră la viaţa cerească eternă”.
Ajutorul divin
Tot în omilia rostită, Patriarhul României a spus că Evanghelia citită evidenţiază cum trebuie să lupte sufletul creştin în vreme de încercare şi a îndemnat la rugăciune.
„Dacă Îl chemăm pe Domnul Iisus cu stăruinţă în rugăciune, zicând: Doamne, mântuieşte-ne! Doamne, scapă-ne!, atunci El vine la noi şi ne ajută”.
În acest sens, Evanghelia de astăzi este una a încurajării, speranţei, luptei şi biruinţei, a mai spus Părintele Patriarh Daniel care a subliniat în mod sintetic adevărul evanghelic.
„Toate încercările şi necazurile pe care le întâmpinăm în viaţă pot fi biruite cu folos duhovnicesc dacă nu contăm numai pe propriile noastre forţe, ci ne încredinţăm mai întâi ajutorului care vine de la Dumnezeu”, a conchis Preafericirea Sa.
Foto credit: arhivă Basilica.ro