Cuviosul Ioan Iacob a dus viață sfântă în secolul 20. Modernitatea, tehnologia nu sunt scuze pentru noi, spune PS Varlaam

În ziua de cinstire a Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ, 5 august, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Paraclisul Catedralei Naţionale de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Preasfinţia Sa a prezentat în predică aspecte din viaţa sfântului cinstit şi a subliniat că „nu avem scuze de a nu ne ocupa de creşterea noastră duhovnicească”.

„Sfântul Ioan Iacob a trăit în secolul 20, în vremea în care energia nucleară era cunoscută, fiindcă a trăit într-o în perioadă în care lumea se pregătea să plece în cosmos, să păşească pe lună, şi totuşi, iată că Sfântul Ioan Iacob din copilărie dorind după Dumnezeu, cultivând rugăciunea şi nevoindu-se, căutând pacea şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul, cum ne învaţă Sfântul Pavel în Epistola către Evrei, şi-a sfinţit viaţa din tinereţe”.

„A murit la 47 de ani când cei mai mulţi dintre noi nici nu ne gândim la Dumnezeu, la moarte sau la a face ceva pentru îndreptarea greşelilor pe care le-am făcut. Sfântul Ioan Iacob, la vârsta de 47 de ani, parcursese un lung drum al pocăinţei, lacrimilor, rugăciunii şi al meditaţiei la cuvântul lui Dumnezeu care este duh şi viaţă”.

„De aceea, pomenirea lui este o încurajare pentru noi, pentru că nici modernitatea, nici tehnologia, nici viaţa zbuciumată a acestui veac nu sunt scuze pentru noi de a nu ne ocupa şi de creşterea noastră duhovnicească, de a nu închina vreme pentru rugăciune, frecventarea Bisericii, Spovedanie, citirea cuvântului lui Dumnezeu, reflecţie la cuvintele sfinţilor care au străbătut biruitori acest drum al sfinţirii şi al îndumnezeirii”.

Condiţiile în care a trăit Sfântul Ioan Iacob, mai întâi într-o peşteră din pustiul Iordanului, mai târziu în peştera Sfintei Ana din pustiul Hozevei, nu au fost piedici în sfinţirea vieţii sale.

Date fiind aceste condiţii, „ne dăm seama cât de dură a fost lupta lui duhovnicească pentru sfinţenia şi sfinţirea vieţii”, a punctat Părintele Episcop.

„Noi trebuie să ducem lupta în societate, în familie, dar avem destule mijloace puse la îndemână de Hristos, de Biserica Lui pe care cultivându-le şi noi putem ajunge la pacea şi la sfinţenia care ne vor învrednici să-L vedem şi noi pe Domnul aşa cum acum 2.000 de ani L-au văzut cei trei ucenici, Petru, Ioan şi Iacob, când faţa lui Iisus strălucea ca soarele, iar hainele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul s-a rugat lui Dumnezeu „să ne învrednicească să ne împărtăşim de darurile cu care Sfântul Ioan Iacob a fost răsplătit încă din lumea aceasta”.

Ierarhul a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care l-a delegat să slujească la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Cu ocazia sărbătorii, la Paraclisul Catedralei Naționale a fost dusă racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob și un epitrahil pe care cuviosul l-a purtat în timpul vieții. Aceste daruri au fost oferite de Patriarhul Ierusalimului în 2018, pentru Catedrala Națională, și sunt păstrate la Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală.

Sfântul Ioan Iacob are o legătură profundă cu Catedrala Naţională. El este ocrotitorul unui paraclis care va fi amenajat la demisolul lăcaşului de cult. Mai multe detalii, aici.

De asemenea, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ este reprezentat, în mozaic, în altarul Catedralei Naţionale.

Mai multe imagini de la eveniment, în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente