Care este legătura dintre Catedrala Națională și Sf. Ioan Iacob Hozevitul

Deși Sf. Ioan Iacob a ales să trăiască în pustiul Hozevei, la aproape trei mii km depărtare de țară, un fragment din moaștele sale va fi așezat în Catedrala Națională a României și acest lucru nu este deloc întâmplător.

Un fragment din moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul și epitrahilul pe care sfântul l-a purtat în timpul vieții, împreună cu fragmente din moaștele unor mucenici din Hozeva au fost dăruite joi de Patriarhul Ierusalimului pentru Catedrala Națională.

Care este legătura dintre Catedrala Națională și Sf. Ioan Iacob?

În primul rând, prezența sa în catedrala reprezentativă pentru țara noastră este justificată prin faptul că el este un sfânt român, „românul sfânt din Țara Sfântă”, cum l-a numit joi Patriarhul Daniel.

Un al doilea motiv este acela că unul din cele două paraclise aflate la subsolul Catedralei Mântuirii Neamului va avea hramul „Sf. Ioan Iacob”. Acolo vor fi așezate un fragment din moaștele sale și epitrahilul pe care l-a purtat în timpul vieții.

Racla în care se află relicve ale Sf. Ioan Iacob. Foto: Basilica.ro

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că noua Catedrală Națională îi este dedicată și tatălui Sfântului Ioan, Maxim, care se numără „printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă, România centenară”.

Tatăl Sfântului Ioan Iacob a murit în 1916, ca erou în Primul Război Mondial.

Așadar, sfințirea Catedralei Naționale dedicată eroilor și venirea în Anul Centenar a moaștelor unui sfânt român care a fost orfan de război, „se leagă într-un mod providențial”, așa cum a explicat joi Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente