Cuvintele Patriarhului către tineri despre credință, nădejde și dragoste

Sfânta Sofia, cinstită de ortodocși în data de 17 septembrie, și-a botezat cele trei fiice cu numele celor trei virtuți creștine: Pistis (Credință), Elpis (Nădejde) și Agapis (Dragoste).

În contextul serbării acestor mucenițe vă aducem în atenție cuvintele Patriarhului Daniel despre credință, nădejde și dragoste, adresate tinerilor la ITO 2019 Craiova.

Tema întâlnirii internaționale de la Craiova a fost „Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste”.


Credința

„Credinţa în Dumnezeu, nădejdea şi dragostea constituie trăsăturile fundamentale ale vieţii creștinului”.

„Credinţa nu se poate manifesta fără nădejde şi fără dragoste. Creștinul crede, speră şi iubeşte în același timp”.

„Credinţa este capacitatea spirituală a omului de a vedea cu ochii sufletului şi de a simţi cu inima prezenţa lui Dumnezeu în creaţie şi lucrarea Sa în viaţa oamenilor”.

„Credinţa nu este doar o convingere intelectuală că Dumnezeu există undeva în ceruri, ci credinţa este începutul unei noi relaţii sau legături a omului credincios cu Dumnezeu Creatorul şi Mântuitorul lumii”.

Nădejdea

„Speranţa sau nădejdea creştină creşte şi aduce roade prin conlucrarea omului cu Dumnezeu”.

„Nădejdea este un dar oferit de Dumnezeu omului, un dar care însă trebuie cultivat. Creştinul are datoria de a lupta, mai ales de la vârsta tinereţii, împotriva a tot ceea ce-l poate împiedica să iubească pe Dumnezeu şi pe semenii săi”.

„Rugăciunea şi mai ales Sfânta Euharistie ne dăruiesc puterea de a simţi, prin credinţă şi speranţă, arvuna Învierii, adică biruința iubirii asupra însingurării”.

Dragostea

„Ceea ce-l aseamănă cel mai mult pe om cu Dumnezeu este virtutea iubirii smerite şi darnice”.

„Într-o lume secularizată şi aflată în permanentă schimbare, tinerii au nevoie să simtă iubirea darnică a lui Dumnezeu şi a Bisericii pentru ei”.

„Dragi tineri, prin credinţă, speranţă şi iubire voi deveniţi un Potir al bucuriei, dar şi apostoli sau misionari ai Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, când cultivaţi iubirea sinceră în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaționale, spre bucuria Ortodoxiei întregi şi comuniunea între popoarele lumii”.

*Extrase din cuvântul Patriarhului Daniel rostit la ITO 2019 intitulat „Tinerii sunt binecuvântare şi bucurie pentru popor”.

Vezi și: Întâlnire revelatoare pentru Mihai Morar în Athos: Fiți vocea Binelui. Make Agapi, not Love!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica News Agency (@basilica.ro) pe


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente